Je eigen kruidentuintje aanleggen? Makkelijk!

kruidentuintje zonlicht

Wie zegt dat we allemaal Mme Zsa Zsa-gewijs een uit de kluiten gewassen moestuin moeten aanleggen? Heb je geen groene vingers, of simpelweg geen plaats voor een moestuin die naam waardig? Begin dan klein, met een (bescheiden) kruidentuintje. Dat kan zelfs binnen, op de vensterbank in je keuken. Zolang er licht is, zijn er kruiden. Tips om succes te oogsten: die lees je hier.

Zonlicht: essentieel voor je kruidentuintje

kruidentuintje zonlicht

Of je je kruiden nu buiten plant in een perkje in de tuin, of binnen in een potje op de vensterbank: zonlicht moet er altijd zijn. Zonder licht is je kruidentuintje gedoemd om te mislukken, want de meeste kruiden hebben, naast water, ook een flinke dosis licht nodig. Het ene kruid al meer dan het andere.

  • Basilicum is een notoire ‘lichtvreter’. Zet je basilicumplant dichtbij het raam of goed in de zon.
  • Koriander gedijt in zowat alle omstandigheden, al is een minimum aan zonlicht wel aangewezen.
  • Ook bieslook, salie, tijm en rozemarijn zijn niet zo veeleisend. Zet ze op een zonnige, licht beschaduwde plek.

Zaaien of potten?

kruidentuintje zaaien

Je hebt de keuze. Ofwel zaai je je kruiden in de grond, ofwel in een potje. Het voordeel van die laatste optie is dat je je creatief kunt uitleven. Laat je kruiden tot bloei komen in retro-theekopjes of hippe ‘mason jars’. En als je je kruiden in de grond zaait, vergeet dan niet om de kaartjes erbij te stoppen zodat je nog weet wat je waar gezaaid hebt. Al bestaan ook daar dan weer creatievere DIY-oplossingen voor: gooi je wijnkurken niet zomaar weg.

Kruidenthee of bouquet garni?

kruidentuintje thee

De meeste mensen kweken hun kruiden zelf om altijd verse kruiden bij de hand te hebben tijdens het koken (en gelijk hebben ze, want niets gaat boven verse basilicum op die heerlijk zomerse ‘insalata caprese’). Maak het jezelf makkelijk en combineer je bouquet garni-kruiden – laurier, tijm en peterselie – in hetzelfde potje of zaai ze vlakbij elkaar. Zo knip je ze in één beweging af. Touwtje errond en klaar.

Ook geschikt voor theeleuten trouwens, deze tip. Zet je favoriete theekruiden (munt, kamille, venkel, …), bij elkaar in een potje.

09/05/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?