Hoe moet je jouw haag snoeien?

Haagplanten krijgen in de lente een flinke groeischeut. Die duurt tot ongeveer half mei, wanneer de groei opnieuw afneemt. Om jouw hagen mooi in vorm te houden, kan je best eind mei of begin juni jouw hagen scheren. Een tweede scheerbeurt is dan voor het najaar, in september – oktober. Maar hoe moet je jouw haag snoeien?

Waarom je haag snoeien?

Als je jouw hagen niet scheert, zullen ze in de kortste keren veranderen in een wildernis. Door te snoeien krijgen jouw planten een strakke groei en een scherpe omlijning. Scheren zorgt er bovendien ook voor dat de planten vertakken en na verloop van tijd een mooie, dichte haag vormen. Een snelgroeiende haag kan nog een derde snoeibeurt per jaar verdragen.

Jonge haagplanten snoeien

Je mag jonge planten al een eerste keer snoeien net na het aanplanten. In heb begin moet je de haag terugsnoeien. Vervolgens laat je de haag bij elke scheerbeurt een beetje breder worden, tot je een mooi vertakte haag krijgt die volledig gesloten is en de gewenste dikte heeft bereikt. Bij bepaalde haagsoorten als beuk, haagbeuk of hulst wordt de top niet ingekort tot de gewenste hoogte bereikt is. Bij andere soorten als liguster, buxus, veldesdoorn, zuurbes of laurierkers mag je de top wel vanaf het aanplanten snoeien om een mooie haag te verkrijgen.

Hoe moet je jouw haag snoeien?

Gebruik een voldoende scherpe heggenschaar bij het haag snoeien. Botte heggenscharen maken grotere snoeiwonden en in dat geval heeft de plant meer tijd nodig om te herstellen.

Enkele snoeitips:

  • Snoei van onder naar boven door opwaartse bewegingen te maken met de heggenschaar.
  • Snoei eerst de zijkanten van de haag en daarna de toppen.
  • Om recht te snoeien kan je een touwtje spannen.
  • Laat de haag iets breder aan de basis dan bovenaan, zodat het zonlicht goed bij de takken kan.
  • Tip: leg een plastiek onder de haag om het snoeiafval op te vangen, zo kan je jouw opruimwerk beperken.
11/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?