Hoe kies ik de juiste bosmaaier?

Een bosmaaier is handig gereedschap om moeilijk toegankelijke delen van de tuin te onderhouden. Hier volgen enkele essentiële tips die je zullen helpen bij jouw keuze van gepaste bosmaaier.

Waar gebruik je de bosmaaier?

Eerst en vooral moet je bepalen welk werk je zal uitvoeren:

  • Wil je de boordjes van jouw grasperk of jouw struiken bijwerken, dan zal een eenvoudige grastrimmer op elektriciteit of benzine volstaan.
  • Wil je hoog gras maaien of bramen snoeien, dan moet je jou een elektrische bosmaaier aanschaffen. Dit soort tuinmachines is licht en maakt weinig lawaai en volstaat voor dit type tuinonderhoud.
  • Als je daarentegen veel meer hoog gras en bramen, of zelfs struiken of bosjes wil verwijderen, dan kan je beter voor een thermische benzine bosmaaier opteren. Deze bosmaaiers zijn krachtiger en autonoom en daarom uiterst geschikt voor dit type snoeiwerk. Wees wel voorzichtig als je dit gereedschap gebruikt, want ze zijn moeilijk hanteerbaar door hun zwaarder gewicht.

Welk oppervlak ga je bosmaaien?

  • Elektrische bosmaaiers zijn perfect geschikt voor gemiddelde oppervlakten.
  • Moet je op een groter terrein maaien, dan kan je eerder voor een bosmaaier benzine kiezen of voor een draadloze elektrische bosmaaier. Zo zal je niet gehinderd worden door het snoer en hoef je niet te sukkelen met verlengkabels of dominostekkers.

Maaisysteem van de bosmaaier

Naargelang het gebruiksdoeleinde, kunnen de bosmaaiers met een andere maaikop worden uitgerust. Laat dus jouw keuze van maaikop afhangen van het werk dat je wil uitvoeren. Een maaikop met twee draden is ideaal voor gazon maaien en snoeien van hoog gras. Om hoog gras sneller te maaien, kan je ook kiezen voor een maaikop met vier draden. Om nog intensiever te snoeien, zoals bij kreupelhout of braamstruiken, kan je ook kiezen voor een bosmaaier met een 3-tands of 4-tands maaischijf. Voor stevige maaiwerken bestaan er ook 40-tands maaischijven.

Veilig gebruik

De bosmaaier is handig gereedschap maar kan ook gevaarlijk zijn, want de maaikop kan brokstukken doen opspringen. Vraag dus voldoende informatie op bij jouw doe-het-zelfzaak over de voorzorgsmaatregelen die je moet treffen wanneer je zo’n tuingereedschap gebruikt.

 

05/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?