Een hedendaagse interpretatie van de romantische landschapstuin

Een hedendaagse interpretatie van de romantische landschapstuin
Je tuin zegt net zoals je huis iets over je persoonlijkheid. De ene wil een moderne, rustgevende tuin, terwijl de andere net een romantische tuin wil met grote bomen en weelderige bloemenpartijen. Voor die laatste categorie mensen kan de romantische landschapstuin of Engelse tuin een inspiratiebron zijn. Wat is zo’n landschapstuin precies en hoe leg je zelf een tuin aan die romantisch, idyllisch en natuurlijk oogt?

Waar komt de landschapstuin vandaan?

De landschapstuin, een Engelse uitvinding, werd voorafgegaan door de Franse tuin. In de zestiende en zeventiende eeuw lieten Franse vorsten indrukwekkende tuinen aanleggen met veel geometrische vormen, perfect gesnoeide hagen en lange, rechthoekige vijvers. Ook elders in Europa imiteerde de adel deze tuinen rond hun barokke paleizen en herenhuizen. De tuinen van Vaux-le-Vicomte en Versailles worden als het hoogtepunt van de Franse formele tuin beschouwd. Landschapstuin In de achttiende eeuw kwam in Engeland een beweging op die een ander soort tuinen ontwikkelde. De tuinarchitecten William Kent en Charles Bridgeman werkten in naam van rijke edelen die dan wel uit de hoogste sociale klassen stamden, maar afkerig waren van de monarchie. Ze hadden een grote voorliefde voor klassieke cultuur, maar interpreteerden die anders, met meer oog voor natuurlijke vormen. De Engelse landschapstuin, zoals die in de achttiende eeuw verscheen, oogde meer als een landschap. Er waren grote, glooiende gazons, waterpartijen met een meer ‘natuurlijke’ vorm en gemengde bossen aan de randen. Tussen al dat groen verstopten de landschapsarchitecten zo nu en dan een monumentje (een ‘folly’ genoemd) of een romantische imitatieruïne. De landschapstuin moest op-en-top idyllisch en pittoresk zijn.

Landschapstuinen in de 21ste eeuw?

De landschapstuin bleef populair tot in de negentiende eeuw. In België werden onder andere het Park van Laken en het Citadelpark in Gent (in 1930) aangelegd in Engelse landschapsstijl. Wanneer men nu een groot park aanlegt, kiest men nog altijd graag voor een natuurlijke stijl, maar niet langer voor de ‘artificieel’ natuurlijke uitstraling van een Engelse tuin. Het mag gerust wat moderner en bescheidener.

Zelf een romantische tuin aanleggen

De invloeden van de Engelse landschapstuin blijven echter duidelijk aanwezig in tuinen anno 2016. Tenslotte kun je moeiteloos een stijlvolle tuin ontwerpen met veel van de principes van de romantische landschapstuin. Deze richtlijnen zijn cruciaal als je van jouw tuin ook een romantisch landschap(je) wilt maken:
  • zacht glooiende heuvels en grote, perfect onderhouden gazons
  • vijvers en perken met ronde, zachte vormen
  • gemengde bosjes en opvallende, vrijstaande bomen
  • gemengde hagen
  • verborgen hoekjes met een cottage, prieeltje of brugje
Hoe ziet een hedendaagse landschapstuin er dan zoal uit? Dat bepaal je zelf. Mix and match met elementen uit de hedendaagse architectuur en de meer formele tuinstijlen, en maak zo een uniek ontwerp. Laat je alvast inspireren door deze originele tuinen: Landschapstuin heg landschapstuin pad Landschapstuin perkjes Landschapstuin romantisch