De voor- en nadelen van (grote) bomen planten rond je woning

bomen planten

Tekende jij vroeger als kind bomen naast elk huis? Dan was je niet de enige. Maar hoe zit het vandaag met jouw woning? Is ze omringd door struiken, bomen en veelkleurig loof? Of hou je meer van een strakke look? Hier ontdek je alvast de voor- en nadelen die met bomen planten gepaard gaan.

Bomen rond je huis planten: praktische voordelen

Bomen zijn heel belangrijk. Aangezien ze zuurstof produceren, zorgen ze ervoor dat de lucht wordt gezuiverd en helpen ze vervuiling tegen te gaan. Daarnaast staan ze in voor een diversiteit aan flora en fauna. Bomen bieden ook nog een aantal praktische voordelen. Zo beschermen ze je huis tegen:

  • regen
  • wind
  • zon
  • bodemerosie
  • nieuwsgierige buren

Een boom planten heeft ook een positieve impact op het gezinsleven. Als je er een met je kinderen plant, kun je hem samen zien groeien.

Afvallende bladeren

bomen rond je huisHet grootste nadeel van bomen rond je huis, zijn de afvallende bladeren. In de herfst komt je grasperk wellicht vol te liggen. Zwakke of zieke takken kunnen bijgevolg door de wind vallen en schade aanrichten. Snoei daarom af en toe de takken van je bomen. Vermijd daarnaast bomen met ondiepe wortels, zoals berken of witte esdoorns. Op termijn halen ze de tegels van je oprit of je terras naar omhoog.

Enkele handige tips

Als je je bomen op een verkeerde plaats plant, kan dat ten koste gaan van het zonlicht. Nochtans is zonlicht heel belangrijk in de winter, aangezien het je huis gedeeltelijk van warmte voorziet.

Wil je bomen in je tuin? Kies dan voor loofbomen in plaats van naaldbomen. In de zomer zorgen loofbomen namelijk voor verkoeling. En in de winter – bij het vallen van de bladeren – geniet je optimaal van de zon.

Wil je een huis bouwen met bomen er rond? Blavier geeft je advies over de oriëntatie.

 

13/04/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?