Groendaken - groenten & planten kweken op het dak

Groendaken - groenten & planten kweken op het dak
In de stad wonen, het zal je maar overkomen. Wanneer je je woning in de stad kocht, dacht je enkel aan de voordelen. Alles is dichtbij: veel sociale contacten, winkels en horeca, school, het werk, … Maar na een paar jaar begint het gemis van een tuin toch te knagen. Geen nood, ook in de stad is het mogelijk om te genieten van een eigen stukje groen, door het aanleggen van een groendak bijvoorbeeld. Groendaken worden de laatste jaren steeds populairder, aangezien ze perfect beantwoorden aan de behoefte van een eigen tuintje in de stad. Bovendien subsidieert de Vlaamse Overheid de aanleg van groendaken.

Wat zijn groendaken?

Groendaken zijn echter niet het equivalent van een tuin op het dak. De soorten planten die je kan gebruiken voor het aanleggen van een groendak zijn beperkt. Meestal worden enkel planten gebruikt die goed bestand zijn tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. Bij groendaken kan je een onderscheid maken tussen een intensief groendak, dat het meest op een echte tuin lijkt, en een extensief groendak, die zich beperken tot mossen, vetplanten en kruiden. Alle groendaken variëren tussen deze twee uitersten.

Een groendak aanleggen: de voordelen

Een groendak aanleggen biedt natuurlijk heel wat voordelen. Niet alleen is het er gezellig vertoeven voor jezelf, ook voor de omwonenden is het mooi om naar te kijken. Bovendien is het ook mogelijk om planten en groenten te kweken op het groendak. Naast het esthetische aspect biedt een groendak ook heel wat financiële voordelen. Ben je immers van plan om vegetatie aan te brengen op je dak, dan kom je in aanmerking om subsidies  te ontvangen. Groendaken leveren in eerste plaats een positieve bijdrage tot de waterhuishouding. Daarnaast hebben ze ook een lucht- en klimaatzuiverend effect en zorgen ze voor een langere levensduur van de dakbedekking, geluidsisolatie en brandveiligheid. Aangezien je met echte planten en grassen werkt, vergt een groendak natuurlijk wel wat . Hoeveel werk je aan je tuintje zal hebben, hangt af van de intensiteit. Maar over het algemeen geldt dat voornamelijk in het begin de tuin veel onderhoud nodig heeft. Geef je planten in het begin dan ook voldoende water zodat ze snel kunnen vastgroeien. Bovendien zijn ze zo beter bestand tegen slechtere weersomstandigheden. Pas nadien kan je overschakelen naar een normaal onderhoud. [gallery link="file" columns="2" include="18662, 18659, 18656, 18648" ]