Grasmaaier onderhoud: zo doe je het!

Met een goed grasmaaier onderhoud werkt jouw grasmachine beter, gaat ze langer mee en bovendien is het goed voor jouw gazon! Hier zijn enkele onderhoud tips voor elektrische en benzine grasmachines!

1. Veiligheid

Handschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn aangeraden voor een veilig onderhoud grasmaaier. Zo snij je jezelf niet aan de messen.

Benzinegrasmaaier

Heb je een benzinegrasmaaier? Ook dan is het oppassen geblazen. Deze grasmachines kunnen soms automatisch starten wanneer je aan het mes draait. Voorkom dit door de bougiekabel uit te trekken.

Elektrische grasmaaier

Heb je een elektrische grasmachine? Zet de motor dan volledig uit en trek de stekker uit het stopcontact, zo voorkom je elektrische schokken. Wacht vervolgens tot het maaimes volledig stilstaat en zorg dat de motor voldoende afgekoeld is.

Kantelen

Om te voorkomen dat de luchtfilter volloopt met olie, moet je zorgen dat je de grasmaaier naar de juiste richting kantelt. Dit kan op twee manieren. Je kan jouw grasmaaier zijdelings kantelen. Zo blijft de luchtfilter steeds aan de bovenzijde en loopt er geen olie in de luchtfilter. Je kan de grasmaaier ook met de voorwielen naar boven kantelen.

2. Algemeen onderhoud grasmaaier vóór elke maaibeurt

Benzine grasmaaier
 • Voor je gaat gras maaien, kijk je best even het oliepeil van jouw grasmaaier na. Als je de motor laat draaien zonder olie, kan dit onherstelbare schade toebrengen aan jouw toestel. Bovendien valt dit niet onder garantie!
 • Door kleine hoeveelheden benzine in jouw grasmachine te gieten, gebruik je steeds benzine van topkwaliteit. Dat doe je best omdat benzine reageert met zuurstof en al na 4 tot 8 weken ontbindt. Om die reden kan je ook beter geen benzine van vorige seizoenen gebruiken. Aan het einde van het maaiseizoen verwijder je best ook alle benzine, zodat die niet kan ontbinden.
Elektrische grasmaaier

Kijk even na of de elektriciteitskabel nog in goede staat is. Is dit niet het geval, dan moet je jouw verlengsnoer meteen vervangen. Een versleten of beschadigde kabel kan namelijk gevaarlijk zijn!

3. Algemeen grasmaaier onderhoud na elke maaibeurt

 • Zorg ervoor dat je na elke maaibeurt het gras en vuil verwijdert van en onder de grasmachine. Kantel jouw grasmaaier zoals hierboven beschreven en maak hem proper met een vod of nylonborstel om roest te voorkomen. Gras kan namelijk agressieve zuren bevatten die de maaiers aantasten.
 • Ga ook even na of alle delen van de grasmaaier nog goed vast zitten. Door frequent gebruik kunnen schroeven en bouten loskomen.
 • Smeer indien nodig de onderdelen die ingevet moeten worden, zoals het mechanisme om de snijhoogte te verstellen. Zo blijven de mechanismen van de grasmaaier vlot werken.

4. Groot onderhoud

Het maaimes
 • Als je jouw grasmachine vaak gebruikt, kan het mes beschadigd of bot worden. Een mes dat maar een kleine beschadiging heeft opgelopen, kan je met een zoete vijl (met veel tandjes per inch) bijvijlen. Bij een grotere beschadiging zet je best een slijpmachine in. Verwijder het mes door de bevestigingsmoer los te maken en slijp het mes totdat het opnieuw een mooie rechte snee heeft. Om te controleren of de messen scherp genoeg zijn, kan je een eenvoudige test doen met een blad papier dat je bij de messen houdt. Wordt dit blad in een keer versnipperd, dan zijn de messen voldoende scherp.
 • Messen dienen ook voldoende uitgebalanceerd te zijn, anders kan jouw grasmaaier onstabiel worden en gaan trillen. Je kan bijvoorbeeld het mes op een schroevendraaier laten balanceren. Als het mes overhelt naar een kant, dan moet deze kant bijgevijld of bijgeslepen worden.
De luchtfilter
 • Het is belangrijk om de luchtfilter van de grasmachine regelmatig proper te maken. Zoniet, verliest de motor grasmaaier aan vermogen. De filter bevindt zich onder het deksel van de grasmachine. Reinig eerst het compartiment van de luchtfilter, dan kan je met het onderhoud van de filter beginnen.
 • Een luchtfilter in kunstschuim of mousse bevochtig je best met ongeveer een lepel olie. Check even of de olie goed wordt opgenomen en plaats de filter terug in de grasmaaier.
 • Een papieren of kartonnen luchtfilter reinig je heel eenvoudig door de luchtfilter proper te blazen en hem terug in de grasmaaier te plaatsen.
Extra onderhoud van een benzinegrasmaaier
 • Een benzinegrasmaaier vergt meer onderhoud dan een elektrische grasmachine.
 • Controleer regelmatig of er geen vuil op de bougie van jouw benzinegrasmaaier zit. Dit kan je met een harde borstel wegvegen. Vervolgens wrijf je de bougie in met benzine.
 • Heb je een zwarte bougie of komt er rook uit de motor? Dat kan wijzen op een losse carburator, die vermengt de brandstof met de lucht. Draai de stelschroeven van de carburator dus vast. Ook als de motor van de benzinegrasmachine niet optimaal functioneert, kan de oorzaak bij de carburator liggen.
21/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

GY
goetvinck yvan

is het moeilijk om een afgerukte kabel die dient om de moter in gang te draaien zelf te vervangen?

H
Homeproved

Beste Yvan,

Dat kan zeker en is niet zo ingewikkeld. Op het forum van Hubo vind je een gedetailleerde beschrijving, het staat in de voorlaatste reactie.

Succes!

het Homeproved team

S
sam

beste,

mijn grasmaaier verbruikt ineens zeer veel olie den verliest veel vermogen, er komt rook uit als je de oliedop eraf draaid…

  S
  stefan

  Ik denk dat de zuigerveren defect zijn.

Bekijk 3 andere vragen over dit project