Gras maaien: soorten grasmachines

Gras maaien is voor de meeste mensen een lastig karwei. Met een goede grasmaaier kan je deze klus echter veel sneller uitvoeren. Een grasmaaier kiezen is echter niet altijd makkelijk. Hier zijn enkele raadgevingen om een grasmaaier te kiezen geschikt voor jouw tuin.

Gebruikers en gras maaien

Voor je jouw grasmachine kiest, is het belangrijk om te bepalen wie de grasmaaier zal gebruiken en welke grasperken zullen worden gemaaid met de machine. Niet iedereen kan met een zware grasmaaier manoeuvreren en niet elke grasmachine is voor elke grasmat geschikt. Daarom kan je best de gebruikstoepassingen en de veelzijdigheid van het toestel op voorhand te bepalen.

Elektrische grasmaaier

Elektrische grasmachines krijg je makkelijk in gang, ze zijn handig in gebruik en vereisen niet veel onderhoud. Dankzij hun kleine snijoppervlak zijn ze ook veelzijdig. Ze zijn niet vervuilend en maken weinig lawaai. Bovendien zijn ze meestal goedkoper dan grasmaaiers op benzine. Toch hebben ze ook een nadeel: omdat ze met een kabel aan het elektriciteitsnet verbonden zijn, heb je minder bewegingsvrijheid tijdens het gras maaien. Er bestaan ook elektrische grasmaaiers die op batterijen werken, maar hun maaivermogen is afhankelijk van de batterij en deze machines zijn doorgaans ook duurder in aankoop. Elektrische grasmaaiers zijn geschikt voor kleine tuinen met een gazon zonder veel obstakels.

Benzine grasmaaier

Benzine grasmaaiers hebben als grote voordeel dat ze geen snoer hebben. Ze zijn krachtiger en hebben een grotere snijbreedte dan elektrische grasmaaiers. Dit type grasmachine is daarom ideaal voor grote tuinen, want het snoer beperkt de bewegingsvrijheid van de gebruiker niet. Grasmaaiers met een benzinemotor vragen echter meer onderhoud dan elektrische grasmaaiers, evenals een kleine inspanning om de machine aan te zetten. Een benzine grasmaaier is vaak zelfrijdend (uitgerust met een krachtige motor), wat het afrijden van hellingen makkelijker en het gras maaien aangenamer maakt.

Handmaaier met messenrol

Ben je een liefhebber van siertuinen, dan zal een handmaaier voldoen aan jouw eisen. Deze is voorzien van een messenrol die het gras voorzichtig maait. Dit type grasmaaier zorgt voor de perfect gemaaide gazon! Je zal jouw grasperk echter vaker moeten maaien, want grasmaaiers met een messenrol zijn niet geschikt voor hoog gras maaien.

Robotmaaiers

En als je het maaien van jouw grasperk nu eens aan een slimme robot zou toevertrouwen? De lichte en autonome robotmaaier rijdt het gras in jouw plaats af. Bovendien zijn deze automatische grasmaaiers beter voor het milieu en de omgeving dan andere grasmachines.

Er bestaan twee types robotmaaiers, sommigen zijn automatisch en anderen niet. Sommige robotmaaiers kunnen zelf terugkeren naar hun basis om op te laden, andere blijven rijden tot hun batterij leeg is en opgeladen moet worden.

Sommige robot grasmaaiers hebben een perimeterkabel die hun maaizone afbakent, anderen kunnen zonder deze kabel functioneren! Deze laatsten, zoals de automatische Sir Green A die hieronder wordt afgebeeld, herkennen zelfstandig grasoppervlaktes en obstakels met behulp van speciale sensoren. Er bestaat ook een grasmaaier robot waarbij je ook de gewenste maairichting kan programmeren (je kan hem het gras bijvoorbeeld stervormig laten maaien) en je kan ook de maaisnelheid aanpassen aan de weerstand die het maaimes ondervindt tijdens het maaien om zo energie te besparen en slijtage te vertragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de veiligheid te garanderen, stopt het maaimes van de automatische grasmaaier meestal automatisch wanneer men het handvat aanraakt of wanneer de machine omkantelt.

Zitmaaier

De zitmaaier of minitractor is ideaal voor grote grasperken (meer dan 2000 vierkante meter). Ze worden vaak als tuintractoren gebruikt. De gebruikers van zitmaaiers appreciëren de gebruiksvriendelijkheid (ze zitten op de machine) en de verkorte tijdsduur voor het gras maaien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?