Gazon onderhoud: hoe kies ik de juiste trimmer?

Je bent net klaar met gras maaien en gazon onderhoud, maar je kon niet tot bij de randjes. Herkenbaar? Dan is hier de oplossing: een trimmer. Maar hoe kies je nu de juiste trimmer?

Wat is een trimmer?

Een trimmer of graskantmaaier gebruik je voor het bijsnijden van de randen van het gazon waar de grasmaaier niet bijkan. Gras maaien rond palen, langs bloemperken, vlakbij de tuinafscheiding of de muur van het huis, allemaal geen probleem voor dit tuingereedschap!

Trimmer kiezen voor optimaal gazon onderhoud

Er zijn verschillende modellen van gazontrimmers op de markt. De keuze van een gepaste trimmer is afhankelijk van de grootte van het gazon, het soort gazon onderhoud en het gewenste gebruiksgemak.

  • Een trimmer maait het gras snel en precies door messen van kunststof of door een draaiende nylondraad. Met een nylondraad snijd je de wortels niet af, een mes snijdt dieper en werkt de gazonranden mooier af, maar zal sneller slijten wanneer je stenen tegenkomt.
  • Sommige trimmers zijn elektrisch, terwijl anderen op een accu werken of op benzine. Voor het grote trimwerk is benzine de beste optie. Maar voor het afwerken van gazons groter dan 500 vierkante meter, van slootkanten en voor het verwijderen van licht struikgewas kies je beter voor een bosmaaier.
  • Trimmers met een gebogen buis gebruik je om gazons en bloemperken af te werken. De machines met een rechte buis gebruik je dan weer voor veeleisende karweitjes, zoals maaien onder struiken of hagen.
  • Wil je nog een veelzijdigere tuinmachine, dan kies je een trimmer met verwisselbare transmissie-as. Op deze machines kan je verschillende werktuigen aansluiten, als een heggenschaar op steel, een bladblazer, een snoeizaag of een roterende borstel.

Enkele vragen die je jou kan stellen bij de keuze van een grastrimmer:

  • Bezit de trimmer voldoende vermogen?
  • Heeft de machine comfortabele handgrepen?
  • Kan je de motor makkelijk starten?
  • Is de machine licht en makkelijk hanteerbaar?

Meer informatie over dit tuingereedschap kan je inwinnen bij jouw doe-het-zelfzaak.

18/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?