Fruitbomen voor de boomgaard of een stadstuintje

Droom je van een boomgaard of wil je gewoon een bessenstruik in jouw stadstuintje? Homeproved geeft een overzicht van verschillende fruitbomen die je kan aanplanten.

Laagstam, halfstam en hoogstam

Er bestaan verschillende soorten fruitbomen: laagstam, halfstam en hoogstam. Laagstammen of struiken zijn makkelijk te oogsten, geschikt voor een kleine tuin en kindvriendelijk. Halfstammen worden het meest aangepland. Deze fruitbomen kan je makkelijk snoeien en oogsten. Hoogstammen zijn mooi in het landschap en de boomgaard, je kan er nog makkelijk onderdoor, maar voor de oogst heb je een ladder nodig.

Fruitbomen voor Belgische tuinen

Appel

Appelbomen groeien goed in alle grondsoorten, maar het grondwater mag niet te hoog staan. Je kan de boom best jaarlijks snoeien bij vorstvrij winterweer, om de vorm intact te houden en oude takken te verwijderen.

Pruim

Pruimenbomen stellen weinig eisen aan de grond. Je kan ze best snoeien in het voorjaar.

Peer

Perenbomen aarden goed in de meeste grondsoorten. Net zoals bij appels kan je ze best insnoeien tijdens de winter, als het niet vriest.

Kers en krieken

Ook kersenbomen zijn niet veeleisend voor de grond. De stam hoort glad te zijn. Kersenbomen kan je best snoeien in de zomer na de oogst. Een dichte kroon moet worden uitgedund.

Perzik en nectarinnen

Ons klimaat is niet heel gunstig voor perzikbomen of nectarinebomen omdat deze vroeg in het voorjaar bloeien. De perzikboom staat dus best op een beschutte en zonnige plek, zodat hij niet teveel onder de vorst te lijden heeft. Je kan deze boom best direct na de oogst snoeien en de dorre takken wegnemen.

Abrikoos

Deze boom is zeer gevoelig voor nachtvorst, dus je moet hem op een zeer zonnige en beschutte plaats planten.

Druif

De druivelaar stelt weinig eisen aan de grond en groeit tegen aan een muur of een paal op een zonnige, beschutte plaats. Ook in de serre of de veranda gedijen druivelaars goed. Het snoeien van druivelaars is echter niet zo makkelijk.

Stekelbes of kruisbes

Deze bes stelt weinig eisen aan de grond, al heeft ze een voorkeur voor vochtige grond. Half schaduw kan ze goed verdragen. Je moet de plant uitdunnen en insnoeien.

Braambes

Deze bessen stellen weinig eisen aan de grond, maar je moet de planten wel leiden. Het zware, oude hout moet je snoeien in het voorjaar.

Amerikaanse bosbes

Deze bosbessen gedijen zeer goed in ons klimaat en houden van zure, vochtige grond. In het voorjaar moet je oude takken wegsnoeien.

Framboos

De framboos vraagt een voedzame en vochtige bodem en lichte schaduw. Na de oogst moet men deze planten tot aan de grond wegknippen, in de winter mogen ze getopt worden.

Walnoot of okkernoot

Walnoten groeien aan grote bomen. Snoeien is niet nodig, behalve wanneer er dode, zieke of elkaar kruisende takken zijn. De notenboom houdt van volle zon en een voedselrijke bodem.

Hazelnoot

De hazelaars stellen geen speciale eisen aan de grond en kunnen goed tegen de schaduw. Snoeien is niet noodzakelijk.

Kastanje

De kastanjeboom houdt van een vochtige bodem en veel schaduw.

Vijg

Vijgenbomen worden vaak om hun decoratieve waarde geplant. Ze verlangen een beschutte plaats tegen een warme muur. De takken moet je in het voorjaar tot een of twee vruchtknoppen terugsnoeien.

 

Fruitbomen worden aangeplant tussen half november en eind maart, wanneer de planten in rust zijn.

11/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?