Exotische tuin in de winter: met deze planten lijkt het altijd zomer

exotische tuin

Hou jij ook zo van een tuin die volop in bloei staat? Dan zijn de lente en zomer vast je favoriete seizoenen. In de winter is het uitkijken naar wanneer we opnieuw van het geuren- en kleurenpalet mogen genieten. Zeker van een exotische tuin wordt vaak gedacht dat hij sterk onderhevig is aan de barre weersomstandigheden. Maar niets is minder waar: een exotische tuin in de winter is perfect mogelijk!

Groen in de winter? Ga voor exotische klassiekers

Het eerste waar we aan denken bij een exotische tuin, zijn weeldigere exemplaren zoals palmbomen. Niet meteen de planten die je in een winters klimaat als het onze zou verwachten, maar toch kan het: de varianten die hier gekweekt zijn, kunnen tegen de barre kou. Zo kunnen sommige exotische planten vriestemperaturen tot 20 graden onder nul verdragen! Deze vier klassiekers mogen niet ontbreken in een exotische tuin in de winter.

Haal het zuiden naar je tuin

Trachycarpus fortunei, een winterharde palmboom
De trachycarpus fortunei, een winterharde palmboom

Palmbomen zien we niet meer enkel en alleen als we op vakantie gaan naar Spanje: ook in onze eigen tuin kunnen we van deze plantenpracht genieten! De winterharde palmboomsoort die bij ons het populairst is, is de trachycarpus fortunei. Met z’n brede, weelderige bladeren, geeft hij meteen een exotische feel aan je tuin, zelfs wanneer hij bedekt is met sneeuw! Ook yucca’s en boomvarens zijn winterproof en mogen dus niet ontbreken in je exotentuin.

Voeg een Aziatische touch toe

Zwarte bamboe met groene bladeren
De zwarte bamboe heeft zwarte halmen en groene bladeren

Hou je juist van een Aziatische sfeer? Dan hebben we goed nieuws: ook bamboe blijft in de winter mooi groen. Heb je graag grote bamboe die erg aanwezig is in je tuin? Ga dan voor de pijlbamboe (pseudosasa japonica) met zijn glanzend groene bladeren. De pijlbamboe wordt vier à vijf meter lang en zal dus ongetwijfeld opvallen. Toch liever iets kleiners? Dan is fargesia rufa de perfecte bamboesoort! Die wordt tot twee meter groot. Dat de stengels soms roodachtig kunnen verkleuren, maakt de plant uniek. Ten slotte kun je ook voor iets extra speciaals kiezen: zwarte of lakbamboe (phyllostachys nigra). Die heeft groene bladeren, maar zwarte halmen. Die worden zonder twijfel de eyecatcher van je exotische tuin in de winter én in de zomer!

Voor de lekkerbek

Olijfboom op een heuvel
Een olijfboom siert ook in de winter jouw exotische tuin!

Olijfbomen zijn iets gevoeliger in de winter, maar kunnen nog steeds vriestemperaturen aan. De meeste olijfbomen worden geïmporteerd uit Spanje omdat daar de olea europaea lessini groeit, de meest winterharde en bovendien ziekteongevoelige olijfboom. Ze kunnen tot zelfs tien meter groot worden en hebben een grijsgroene kleur. Het leuke aan een olijfboom in je eigen tuin, is dat er in de late zomer kleine, geurende witte bloemen aan groeien die later eetbare olijven zullen worden.

Daar waar je bij de palmbomen en bamboe perfect weet welke varianten winterhard zijn en welke niet, ligt dat bij de olijfbomen anders: daar zijn de leeftijd van de boom, de locatie waar die is opgegroeid en de cultivar belangrijk om de winterhardheid te bepalen. Laat je daarom uitvoerig door een gespecialiseerd tuincentrum of een gespecialiseerde tuinaannemer informeren!

Musa sikkimensis red tiger: bananenboom met roodgestreepte bladeren
De bladeren van deze bananenboom hebben rode strepen.

Iets waar je misschien niet meteen aan dacht, maar wat absoluut een blikvanger kan zijn in je exotische wintertuin, is een bananenplant. De soort die in de winter het best zal overleven, is de musa basjoo. Dat is een Chinese variant met glanzend groene bladeren van meer dan een meter lang. Liever wat kleur? Kies dan voor de musa sikkimensis red tiger: die bladeren hebben rode schakeringen! Vier jaar nadat je je bananenplant gepland hebt, zou je van de eerste vruchten kunnen genieten. Yumyum!

Exotische tuin in de winter: hoe verzorgen?

Om ervoor te zorgen dat je exotische planten de zomer halen, is het belangrijk om je exotische tuin winterklaar te maken. Maar hoe moet je ze verzorgen?

Voor de bamboes is het belangrijk dat ze mooi rechtop staan en genoeg water krijgen. Let op: de grond mag ook niet té vochtig zijn, want dan loop je het risico dat de wortels gaan rotten! Bamboes houden er bovendien van om op een plaats te staan waar ze beschut zijn tegen de wind en winterzon.

Olijfbomen geef je best vanaf 7 graden onder het vriespunt een warm jasje, zoals een licht- en luchtdoorlatende winterhoes. Is het een strenge winter met een lange vorstperiode? Pak dan ook zeker de stam in met een vliesdoek. Ook deze exotische plant staat graag beschut tegen de wind. Een plaatsje tegen een zuidermuur is bijvoorbeeld ideaal!

bamboe in exotische tuin in de winter
Sommige soorten bamboe kunnen vriestemperaturen tot 20 graden onder nul verdragen.

Een bananenboom beschermen tegen vorst vraagt niet veel werk. Vaak is een dikke mulchlaag voldoende. De stam kun je bedekken met stro, vliesdoek of noppenfolie. Et voilà, hij is winterproof!

Tot slot kan je exotische tuin in de winter ook gewoon naar binnen halen. Want wie houdt er niet van een tropisch sfeertje binnenshuis? Zeker achter het glas in je veranda of keuken zullen je exotische planten smullen van de winterzon. Niet genoeg plaats binnenshuis? Er bestaan gespecialiseerde tuincentra waar je je exoten kan laten overwinteren.

27/08/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?