Eerste hulp bij gevelreiniging

Vervuilde lucht, uitlaatgassen, weer en wind… bakstenen gevels en siergevels krijgen het vaak zwaar te verduren. Dit is voornamelijk een stedelijk probleem, maar ook op het platteland kan je last hebben van mos op jouw voorgevel. Indien jouw gevel ernstig vervuild is, raden we je aan om een gespecialiseerde firma in te huren voor gevelreiniging, maar oppervlakkig vuil kan je makkelijk zelf verwijderen.

Zelf gevel reinigen

Door tijdig mos en algen te verwijderen voorkom je dat het voegwerk wordt aangetast. Je kan mos wegschrapen met een harde borstel, met een hogedrukreiniger (50 tot 60 bar is voldoende, maar let op dat je jouw gevel niet beschadigt), met water en bleekmiddel of je kan mos verwijderen met een algendoder of algevenverwijderaar. Een antimosproduct vind je tussen het gamma gevelreiniging producten bij je doe-het-zelfzaak.

Breng de algendoder aan op je gevel met een zachte borstel, spons of een verstuiver. Laat dit 24 uur inwerken, daarna kan je het mos, de algen of de schimmels makkelijk verwijderen met een borstel. Vervolgens kan je de gevel grondig ontstoffen en enkele lagen coating aanbrengen tegen mosaangroei en vuil. Let wel op: na deze behandeling kan je de gevel de komende vijf jaar niet met acrylaatverf oververven.

Gevelreiniging: enkele aandachtspunten

Als je bij gevel reiniging sterkere concentraties van reinigingsmiddelen aanbrengt dan geadviseerd op de verpakking, kan je de coatingoppervlaktes van je muur beschadigen.

  • Organische emulsies en schurende reinigingsmiddelen dienen te worden vermeden bij het schoonmaken van om het even welk gecoate oppervlak.
  • Maak altijd gecoate staaloppervlaktes van boven naar beneden schoon. Spoel deze vervolgens direct en grondig na met schoon water om alle reinigingsmiddelen te verwijderen.
  • Teveel schoonmaken of schrobben doet meer kwaad dan goed.

Zelf graffiti verwijderen

Graffiti kan met speciale schoonmaakmiddelen en graffitiverwijderaars uitgewist worden. Daarnaast zijn overschildersystemen verkrijgbaar. Er bestaan drie soorten behandelproducten voor graffiti verwijdering:

  • Er zijn speciale graffiti verwijderaars op de markt, in de vorm van oplosmiddelen en gels. Belangrijk: zorg ervoordat wel de graffiti en niet de coating worden aangetast.
  • Je kan ook preventief enkele transparante beschermlagen aanbrengen. Deze lagen kunnen met warm water afgespoten worden. Hierdoor wordt de graffiti met de beschermlaag verwijderd. Om opnieuw bescherming te krijgen, moet een nieuwe laag worden aangebracht.
  • Daarnaast kunnen ook permanente beschermlagen worden aangebracht waarop de meeste gebruikte graffiti-inkten slecht hechten en waarvan ze snel kunnen worden verwijderd.
30/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?