Een moestuin aanleggen in de woonkamer? Kinderspel met Niwa!

Werd 2014 nog gekenmerkt door de hype rond Farmville, dan spelen we in 2015 allemaal Farmville in het echt! Niwa is de eerste moestuin – of liever, broeikas – die je makkelijk met je smartphone kan bedienen. Fruit en groenten kweken in je woonkamer? Yes, we can!

Een eigentijdse broeikas voor een moderne samenleving

De Amerikaanse uitvinding – die je al voor $183 of €150 naar je woonkamer haalt – belooft het meest verse en gezonde fruit en planten te kunnen cultiveren. De volledig geautomatiseerde en connected broeikas maakt gebruik van hydrofonische technologie. Bij hydrofonisch tuinieren komt geen aarde zien: de planten groeien op basis van water en een voedingsoplossing. Uiteraard spelen ook licht en lucht een belangrijke rol.

Met Niwa willen de bedenkers het kweken van planten terug persoonlijker én duurzamer maken. Het invoeren van fruit of groenten van de andere kant van de wereld zorgt immers voor een enorme ecologische voetafdruk. Bovendien worden we ook steeds bewuster over wat en hoe we eten. Groenten die gekweekt worden met Niwa zijn bijvoorbeeld niet besproeid met pesticiden.

Groenten & fruit kweken met je smartphone

Om met je moestuin te beginnen, moet je alleen maar een zaadje planten. De Niwa broeikas doet de rest. Via verschillende sensoren volgt Niwa je groenten of fruit op en controleert het de irrigatie, verwarming, verlichting, ventilatie en het klimaat. Via de bijgeleverde app kan je ingeven welke zaadjes geplant hebt en Niwa past vervolgens automatisch de configuratie aan.

Achter de app zit een krachtige database die de optimale groeiomstandigheden per plant bijhoudt. Of je nu tomaten, kruiden of aardbeiden wil groeien: Niwa weet perfect wat de ideale omstandigheden moeten zijn. Uiteraard kan je de instellingen zelf ook wijzigen en zo gaan experimenteren. Met Niwa kan je:

  • groenten,
  • kruiden en medicinale planten,
  • tropische planten,
  • fruit,
  • en bloemen kweken.

Via je smartphone kan je dan de groei van je planten opvolgen en de huidige levensomstandigheden in de broeikas monitoren en desgewenst aanpassen. Wordt het tijd om de broeikas te kuisen of om water bij te vullen – ongeveer om de 3 weken – dan stuurt Niwa je automatisch een berichtje.

Waar je ook woont: in de stad of op het platteland, in een ruime woning met tuin of een klein appartementje… Niwa voelt zich overal thuis! Bovendien zorgt het knappe ontwerp ervoor dat de Niwa moestuin naadloos opgaat in ieder interieur.

Nu is het nog wachten tot je – via je smartphone – de broeikas van je vrienden kan bezoeken om hun ‘boerderijtje’ te liken, net als op Farmville!

09/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?