Een kruidentuin aanleggen

Een kruidentuin aanleggen
Ze ruiken zo goed en geven een unieke touch aan onze gerechten: iedereen houdt wel van kruiden. Op de vensterbank, het terras of in een hoekje in de tuin: waarom zou je trouwens nog langer kruiden kopen in de supermarkt als je zelf kruiden planten kan en ze zo altijd binnen handbereik hebt? Homeproved geeft enkele ideeën om een kleine kruidentuin aan te leggen.

1- Soorten kruiden voor de kruidentuin

Basilicum, koriander, dille, salie, dragon, munt, kervel, rozemarijn, tijm, bieslook… er is een ruime keuze aan tuinkruiden. In veel winkels kan je zaadjes vinden en zo zelf kruiden zaaien. De kruidenoogst loopt over het ganse jaar, afhankelijk van de plantensoort. Sommige kruiden, als Provençaalse kruiden, zijn sterker dan andere en kan je heel het jaar door oogsten. Dit is echter niet zo voor basilicum, peterselie of munt, die gevoeliger en niet winterbestendig zijn. Het is dus belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed te volgen. Hier volgt een overzichtstabel van de verschillende kruiden, hun levensduur, kiemduur en gebruik in de keuken:  
KruidLevensduurKiemduurToepassing
BasilicumEenjarig10-14 dagenKruidensauzen, salades, kruidenboter, vlees
DilleEenjarig14-21 dagenMayonaise, salades, azijn, vruchten, tomaten, visgerechten, rauwkost, soep, zaadjes voor thee
OreganoMeerjarig14-21 dagenTomaten, vlees, kaas, soep, groenten, pizza
PeterselieMeerjarig15-24 dagenSoep, sauzen, salades, aardappelen
RozemarijnMeerjarig20-28 dagenTopjes en bladeren voor vlees-, grill-, aardappel- en groentengerechten; ook voor kruidenwijn en kruidenthee
BieslookMeerjarig14-16 dagenSoep, sauzen, vlees, eieren, aardappelgerechten
TijmMeerjarig12-15 dagenJonge takjes voor vlees- en groentengerechten, pizza, champignons, sauzen, thee
MarjoleinMeerjarig18-28 dagenTomatensaus, gevogelte, varkensvlees, worst, aardappelen, pizza, rauwkost
MuntMeerjarig12-16 dagenVers geplukt voor sauzen, soep, rauwkost, eieren, drankjes, kruidenazijn, kruidenwijn, thee

2- Waar kruiden kweken?

Besteed voldoende aandacht aan een goede plaatsing van jouw kruidentuin! Kruiden houden van een warme en zonnige plek, dat komt hun aroma's ten goede. Daarom is een zonnig terras, balkon of een warm, verlicht plekje achter het raam ideaal voor jouw kruidentuin. Omdat ze goed zouden groeien, moet je elk plantje ook voldoende licht geven. Staan jouw kruiden in potten, dan hebben ze ook genoeg aarde nodig. Tip: vermijd om kruiden in de volle zon of op een te winderige plek te zetten. Zo drogen ze uit en worden ze beschadigd. De meeste kruiden staan mooi tussen andere groenten of bloemen in de tuin. Als je dus een aangename en mooie tuin wil, dan kan je spelen met de grootte en kleuren van de kruidenplanten. Maar let wel op welke planten je bij elkaar plaatst, sommige kunnen namelijk andere overwoekeren. Plaats de verschillende kruidensoorten dus best niet door elkaar om te vermijden dat de kruidenplantjes zich met elkaar vermengen.

3- Bodemkwaliteit

Als je een kruidentuin in potten wil, vul dan bloempotten met luchtige potgrond en plant de kruiden. Controleer regelmatig de bodemkwaliteit en plant jouw kruiden in waterdoorlatende grond die het water goed kan vasthouden. Als je twijfelt over de waterdoorlatende kwaliteit van de aarde, kan je gemakkelijk een laagje argex kleikorrels aanbrengen en de planten wat hoger planten.

4 - Irrigatie van jouw kruidentuin

Tijdens het groeien is water heel belangrijk! Giet jouw kruiden vaak, maar zorg dat je ze niet verdrinkt en dat je wortelrot voorkomt! Tijdens de wintermaanden volstaat het om jouw planten elke twee tot drie dagen te gieten. Bij zomerse hitte moet je ze dagelijks gieten. Tip: sommige kruiden hebben meer water nodig dan andere. Lees dus goed de instructies op de verpakking van de zaadjes.

5- Snoeiwerken

Haal jouw gereedschapskistboven water en snoei jouw kruidenplantjes! Een jaarlijkse snoeibeurt in de lente is nodig om de plantjes te doen groeien en dode takjes te verwijderen.

6- Oogst

Kruiden zijn op hun lekkerst als ze vers worden geoogst. Je kan best kruiden oogsten tijdens warm en droog weer en net voor ze bloemen krijgen, dan hebben ze het meeste smaak. Vermijd om kruiden ’s ochtends te oogsten wanneer ze nog vochtig en met dauw bedekt zijn, want dan krijgen ze al eens een vieze smaak. Het ideale moment voor de kruidenoogst is de late voormiddag.

7- Kruiden drogen en bewaren

Echte kruidenliefhebbers zullen het bevestigen, er bestaan veel technieken voor kruiden bewaren. Je kan kruiden drogen of kruiden invriezen.
  • Kruiden drogen. Eenmaal je de kruiden geoogst hebt, hou je de blaadjes onder stromend water en laat je ze uitlekken op een keukenhanddoek. Hang ze vervolgens gedurende drie weken op in een donkere, droge en voldoende verluchtte kamer. Kan je geen drie weken wachten, dan kan je de blaadjes laten drogen in een open oven die je hebt voorverwarmd op 40°C, nadat je ze eerst in mousseline doek hebt gewikkeld en hebt ondergedompeld in kokend water.
  • Kruiden invriezen. Wil je dat jouw kruiden hun volledige smaak behouden, dan kan je de blaadjes invriezen. Stop ze simpelweg in een gesloten plastieken zakje en leg ze in de diepvriezer. Je kan de blaadjes ook fijnhakken voor ze in te vriezen. Tip: om telkens een kleine dosis kruiden te kunnen gebruiken, kan je ze in een bakje van ijsblokjes invriezen.
Op zoek naar meer advies over het kweken van kruiden en het onderhoud van een kruidentuin? Deskundigen kunnen jou helpen om de beste oplossingen te zoeken. [gallery include="5505, 5504, 5503, 5502, 5501, 5350"]