Hoe onderhoud je douglas-hout in je tuin?

Hoe onderhoud je douglas-hout in je tuin?

Hou je van landelijk? Dan is een mooie veranda of kapschuur waarschijnlijk echt jouw ding. De houtsoort die daar het beste bij past is douglas-hout, dat een robuuste uitstraling heeft en lang meegaat. Maar als je eenmaal hebt gekozen voor het hout van de douglasspar, moet je ook aan onderhoud denken. Hoe pak je dat aan?


Gastblogger Iris is geïnteresseerd in tuinen en alles wat daarbij komt kijken. Ze heeft een echte liefde voor houtproducten in de tuin. Ze schrijft hier dan ook graag over. In haar vrije tijd is ze veel bezig in haar tuin en gaat ze graag hardlopen in het bos.

Ontdek alle gastblogs op Homeproved of meld je zelf aan om te bloggen!


Is onderhoud echt nodig?

Onbehandeld douglas-hout heeft een warme roze kleur, en eerlijk is eerlijk: in principe heeft het hout geen onderhoud nodig. Maar ben je helemaal gecharmeerd door de oorspronkelijke kleur van het hout, dan is onderhoud wel belangrijk. Zonder onderhoud zal de kleur namelijk vergrijzen: een natuurlijke eigenschap die de een mooi vindt en de ander niet.

Daarnaast kun je met onderhoud ervoor zorgen dat het hout nog langer meegaat.

Met geïmpregneerd hout kies je dan weer voor een lange levensduur, maar zonder de warme kleur en mét vergrijzing.

Aan de slag met onderhoud van douglas-hout

Zo begin je aan het onderhoud. Ten eerste is het belangrijk dat het hout goed schoon is. Koop je nieuw hout, dan is dat natuurlijk al zo. Maar als je wat ouder hout hebt, dat bijvoorbeeld al even buiten staat, dan is het handig om eventuele groene aanslag weg te halen. Is het hout al een beetje grijs geworden, dan is er ook een zogenaamde ‘ontgrijzer’ om de kleur op te frissen voordat je aan de slag gaat met onderhoudsmiddelen.

Voor het onderhoud kun je olie gebruiken. Dat is niet duur en snel aan te brengen. Het beschermt het hout onder meer tegen uv-straling. Wil je een betere bescherming, dan is beits een goede optie. Dat beschermt tegen uv-straling, maar ook andere zaken zoals vocht. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om het hout te beschermen én een mooi kleurtje te geven met kleurenbeits.

Wil je alle soorten douglas-hout eens bekijken en de producten voor het onderhoud, dan geeft de site van Tuinafscheiding.nl een goed overzicht.

 

01/06/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?