De charme van een verticale tuin

De charme van een verticale tuin

Het is hip, het is groen en het wordt gelauwerd om zijn rustgevende uitstraling? Het is een verticale tuin! Klimop kennen we allemaal als klimplant die uw muur in groengevel omtovert, maar tegenwoordig bestaan er heel wat andere mogelijkheden om een geveltuin aan te leggen, zowel binnenshuis als buitenshuis. We merken dan ook op dat er steeds vaker begroeide gevels opduiken in steden, waar nood is aan groene ruimte. Het museum Quai Branly in Parijs gaf het goede voorbeeld en veranderde zijn volledige voorgevel in groene muur en we vinden verticale tuinen in Tokio en Monaco. Binnenkort misschien ook in uw tuin?

Hoe leg je een groene tuin aan?

Er bestaan twee soorten groengevels. Bij sommige groene muren wortelen de planten in de grond, in die zin is klimop ook een verticale tuin. Bij de tweede soort levende muur groeien de planten in een aardelaag die tegen de muur wordt aangebracht en besproeid wordt met een speciaal bewateringssysteem. Voor de aanleg van een verticale tuin, bedekken professionele aannemers de muur met een draagstructuur van vinyl, vilt of canvas die opgevuld wordt met een substraat. Daarin worden de planten op verschillende hoogten vastgezet. Ingebouwde buisjes zorgen voor de toevoer en de afvoer van water. Om het hele jaar door van uw groene tuin te kunnen genieten, moet u aandacht besteden aan de juiste keuze en winterhardheid van de planten. Tuinarchitect Berwout Dochy raadt volgende planten aan:

  • Vlinderaantrekkende vaste planten: ooievaarsbek (de variëteiten Brookside en Roxanne), sedum, bergamot, vlambloem (Phlox), verbena en grote teunisbloem (Oenonthera)
  • Groenblijvende hangplanten: in de eerste plaats de sterjasmijn (Trachelospermum jasmonoides, witte bloempjes) en bonte klimop
  • Fijne siergrassen die met de wind meewaaien: echte aanraders zijn Stipa tenuissima en lampepoetsersgras (liefst de dwergvorm Pennisetum alupecuroides Little Bunny)
  • Tuinkruiden: munt, salie, bieslook, tijm...
  • Planten met een opvallende bladkleur: bijv. het zilvergrijs van Artemisia absinthium of de zwarte bladeren en bessen van het vaste plantje Ophiopogon plahiscapus Niger
  • Bolplanten voor een vroege lentebloei en sieruien (Allium)
  • Helleborus voor een winterbloei

 De vele voordelen van een groene tuin

Een verticale tuin geeft ongetwijfeld een esthetische meerwaarde aan uw woning. Zit u met een lelijke muur? Tover hem om in groentuin! Verticale tuinen zijn ook uitermate geschikt voor een kleine tuin, een binnenkoer of dakterras. Met een begroeide gevel kan u uw grondoppervlak namelijk 100% benutten en tegelijkertijd toch op een leuke en originele manier groen in uw tuin brengen. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo zorgt een verticale tuin ook voor het filteren en opvangen van fijn stof. Ze beschermen je gevel tegen slagregen, trekken vlinders en vogels aan en halen je energiefactuur naar beneden door hun isolerende kwaliteiten. Ook de geluidsisolatie van uw buitenmuren gaat naar omhoog. Tot slot leveren geveltuinen de oplossing om meer groen in de stad te brengen.

Heeft een groene tuin ook nadelen?

Helaas wel. In de eerste plaats zijn deze levende muren onderhoudsintensief. U moet uw planten elke dag water geven en wildgroei vermijden. Bladval zorgt wel eens voor extra opkuis en er verstoppingen van dakgoot en afvoer zijn mogelijk. Vervolgens is het kostenplaatje van verticale tuinen hoog. Investeren in een groentuin kan oplopen tot 4000 tot 5000 euro per vierkante meter, vooral computergestuurde irrigatiesystemen zijn duur. Tenslotte moet u ook opletten dat uw muren niet vochtig worden en de planten uw binnenruimte niet verdonkeren.