Dakterras inrichten, voor meer groen in de stad

Dakterras inrichten, voor meer groen in de stad
Groene steden, daar gaan we voor. Betegelde terrassen of balkons hebben hun beste tijd gehad. We kiezen resoluut voor groen en duurzaam, ook in de stad. Hoe kan je jouw dak in de stad omtoveren tot een daktuin met een echte tuinbeleving, compleet met moestuin en kippen?

Dakterras inrichten

Urban farming wint aan populariteit. Overal ontstaan initiatieven om groenten en kruiden te kweken op je terras of tuin in de stad. We zien moestuinen ontstaan op dakterrassen of mensen gaan tuinen delen. Er is meer mogelijk op een daktuin dan je denkt: van grasveldje tot park met bomen, van zwembaden tot vijvers. Tip: kies voor planten en bomen met een horizontale wortelgroei. [gallery link="file" order="DESC" orderby="title" include="38628, 38627, 38626, 38625, 38624, 38623, 38622, 38621, 38620"]

De opbouw van een daktuin

Voor een daktuin moet je eerst en vooral een goede dakconstructie voor een daktuin hebben. Een architect kan je vertellen of de onderbouw van je dak het gewicht van een daktuin kan dragen. Daarop komt dan een wortelwerende dakbedekking. Hierop komt vervolgens een drainagelaag waarin water kan blijven staan en weglopen. Een watervasthoudende laag werkt als een spons die het teveel aan water loslaat en de rest vasthoudt. De afwerkingslaag of substraatlaag bestaat uit potgrond of korrels. Wanneer je voor een boomzone kiest, moet de substraatlaag 60 cm dik zijn. Dan loopt het gewicht al snel op tot 1000 kg per vierkante meter. Je merkt het al: een dakterras aanleggen is allesbehalve eenvoudig. Om eventuele fouten te vermijden, schakel je best een aannemer in die er alles al van weet. Zo ben jij er zeker van dat je binnenkort op jouw dakterras kunt genieten van de rust!