Mag je bijen houden in de tuin?

bijen in de tuin

Zelf een steentje bijdragen aan het milieu? Daarvoor kun je je tuin vullen met insectenhotels of planten en bloemen waar bijen en vlinders dol op zijn, maar misschien heb je ook weleens overwogen om gewoon zelf bijen in de tuin te houden. Mag dat eigenlijk wel? We zochten het voor je uit.

Wie mag bijen houden?

Eerst het goede nieuws: in principe mag iedereen bijen houden. Je hoeft er geen opleiding voor te volgen en je hebt er geen certificaat voor nodig. Natuurlijk is het wel aan te raden om een opleiding te volgen voordat je een bijenvolk aanschaft, want het is niet eenvoudig om zonder begeleiding met bijen te beginnen.

Bijen houden in de tuin

Het minder goede nieuws is dat je niet zomaar overal bijen mag houden. Over het algemeen moet er namelijk minstens twintig meter zijn tussen een bijenkast en een bewoonde ruimte of openbare weg. Geen probleem als je een enorme achtertuin hebt of op het platteland woont, maar in de stad is dat al heel wat moeilijker. In zo’n geval zul je helaas je bijendroom moeten opgeven, tenzij het je lukt om een overeenkomst te bereiken met je buren. Beloof ze misschien een gratis potje honing om ze zoet te houden …

Kom je nét niet aan die twintig meter? Niet getreurd, met een kleine aanpassing aan je tuin verminder je de nodige afstand al tot tien meter. Een haag of schutting voor de vliegopening of rond de bijenkast van minstens twee meter hoog zorgt ervoor dat bijen meteen omhoogvliegen als ze hun nest verlaten.

Aangifte doen

Je hebt geen certificaat nodig om imker te worden, maar als je eenmaal een bijenkast hebt, moet je wel aangifte doen bij het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Zelfs als je maar één kastje hebt. Die aangifte is onder andere om te kunnen ingrijpen als er onder de bijen een uitbraak is van ziektes.

Meer weten? Lees dan eens het boek ‘Bijen houden voor iedereen’ van Jeroen Vorstman of breng een bezoekje aan de website van de KONVIB (Koninklijke Vlaamse Imkersbond).

04/10/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?