Betonnen barbecue installeren

Deze zomer een bbq organiseren, begin je er ook al van te dromen? Een betonnen barbecue betekent voor veel mensen ook tuindecoratie, plezier met vrienden of familie en het ultieme zomergenot! Een betonnen barbecue installeren doe je zo…

Betonnen barbecues

Betonnen barbecues zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. Je kan kiezen tussen grillplaten van verschillende breedtes, tussen de 50 en 70cm. Je kan opteren voor exemplaren met of zonder schouw, je kan ze stoken met hout of steenkool en zelfs schilderen naargelang jouw eigen smaak. Het goedkoopste model kost zo’n 160 euro, het duurste model 535 euro, maar voor een doorsnee bbq moet je tussen de 200 en de 400 euro rekenen.

Betonnen barbecue installeren: tips

Om een betonnen barbecue te installeren moet je drie basisregels respecteren:

1) Goede fundering

Een barbecue uit beton kan veel gewicht aan, maar moet ook kunnen uitzetten tijdens het branden. Om barsten in de bbq toestellen te voorkomen, is het belangrijk om een stabiele ondergrond te voorzien uit een stuk. Een goede fundering bestaan uit een stuk, want tegels kunnen verzakken en zo de barbecue beschadigen. Barsten moet je ten alle tijden voorkomen, want ze zullen enkel groter worden door gebruik van de bbq en de hitte. Lijm de barbecue dus niet vast op de grond of tegen een muur, want dan zou de barbecue niet kunnen uitzetten en bewegen.

Ben je van plan om jouw barbecue op het terras te plaatsen? Informeer dan hoeveel gewicht het terras kan dragen.

2) Goede lijm

Om jouw barbecue onderdelen te verlijmen kan je mortel gebruiken, mortel materiaal bestaat uit 80% fijn zand en 20% cement. Er zijn ook aangepaste lijmsoorten op de markt. Maar overdrijf niet in jouw gebruik van mortel of lijm. Ook als je jouw barbecue beton achteraf wil schilderen, kan je eerst mortel aanbrengen voor een egale look.

Opgelet: gebruik geen silicone, want dat is niet sterk genoeg om de verschillende onderdelen te bevestigen.

3) Traag aansteken om hoge vlammen te vermijden

Let op dat je niet te veel brandstof – hout of steenkool – aanbrengt en steek de brandstof traag aan om hoge vlammen te vermijden. Zorg dus dat je het hout niet te hoog stapelt of niet te veel steenkool toevoegt. Te hoge vlammen en temperaturen kunnen namelijk kleine barsten in de barbecue of roetvlekken op de barbecue of de achterwand veroorzaken.

Opgelet: gebruik geen petroleum of vloeibare brandstoffen om de barbecue aan te steken. Te grote hitte kan namelijk kleine barsten veroorzaken die de stabiliteit van de bbq kunnen verminderen.

Opgelet: als je jouw bbq met hout wil stoken, moet je een metalen bescherming in de schoorsteen aanbrengen. Ook onder het vuur moet je vuurvaste stenen leggen.

23/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

D
David

Mag je een betonnen bbq onderaan rondom afkitten met een siliconen kit. Deze staat op natuursteen tegels. Om te vermijden dat er vuil en vocht onder komt zou ik deze willen afkitten, is dit een goed idee?.

  CP
  Charlotte Portael

  Dag David,

  Je gebruikt hiervoor best een speciale openhaarden kit. Die is bestand tegen de warmte.

  Met #Homeproved-groeten,

  Team Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project