Het belang van een regenwaterfilter bij regenwaterrecuperatie

Regenwater hergebruiken

Als je regenwater wil recupereren voor huishoudelijk gebruik, moet dat regenwater uiteraard vrij zijn van vuil en andere verontreinigende stoffen. Daarom is een regenwaterfilter een onmisbaar onderdeel van je installatie. Wat je verder nog nodig hebt om water te besparen dankzij regenwaterrecuperatie? Wij maken je wegwijs!

Waarom kiezen voor regenwaterrecuperatie?

Regenwater: plezier!We draaien de vraag even om: waarom zou je er níét voor kiezen om regenwater te recupereren? Per slot van rekening is leidingwater veel duurder. En omdat we in België doorgaans niet hoeven te klagen over hittegolven of droogte, is er sowieso regenwater in overvloed. Het enige wat jij – als bewuste ‘waterbeheerder’ in eigen huis en tuin – moet doen, is dat regenwater opvangen, filteren en vervolgens hergebruiken.

Hoe regenwater hergebruiken?

De mogelijkheden om regenwater opnieuw te gebruiken in het huishouden, zijn uitgebreid. Met regenwater kun je onder meer:

  • dweilen
  • het toilet doorspoelen
  • je gazon besproeien
  • de bloemen en planten water geven
  • kleding wassen in de wasmachine

Heel wat huishoudelijke taken dus, die je dankzij regenwaterrecuperatie goedkoper kunt afhandelen omdat je tot vijftig procent bespaart op je leidingwaterverbruik.

Regenwaterinstallatie mét regenwaterfilter

Voor je het regenwater kunt gebruiken, moet het natuurlijk wel proper zijn. Daarom combineren de meeste mensen hun regenwaterinstallatie met een zelfreinigende filter, die het water vrijmaakt van bladeren, zand en slib. Regenwaterfilters zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een (klassieke) put of een verticale filter in de afvoerbuis. Het voordeel van een zelfreinigend filtersysteem is dat het geen onderhoud vraagt. Een makkelijke manier om water te besparen dus!

 

30/07/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?