Batibouw 2012: zwemvijvers

Batibouw 2012: zwemvijvers
Je wil graag een waterpartij in jouw tuin? Met een zwemvijver haal je de schoonheid van een vijver naar jouw tuin, maar ook het plezier van een buitenzwembad. Homeproved trok naar de stand het bedrijf LC & DV op Batibouw 2012 en leerde vanalles bij over zwemvijvers.

Traditionele zwembaden versus zwemvijvers: wat is het verschil?

De kuip van een zwemvijver is eigenlijk identiek aan dat van een traditioneel zwembad. Voor de aanleg zwemvijver kan je ook dezelfde materialen gebruiken als voor een traditioneel zwembad. Gepolierde beton, Mortex, een bassin in plastiek, keramiek,… je kan de materialen voor een zwembad kiezen naargelang jouw smaak. Het is echter niet aangeraden om een witte zwemvijver te plaatsen. Zwemvijvers hebben dezelfde praktische voordelen dan gewone zwembaden, maar ze zien er veel natuurlijker uit en zijn ook milieuvriendelijker. Net als andere zwembaden, kan je zwemvijvers verwarmen. Daarnaast kunnen ze alle vormen en maten aannemen. Naast het esthetische aspect, is het belangrijkste verschil tussen een zwemvijver en een traditioneel zwembad het filtersysteem. Het water van een gewoon zwembad is stilstaand, dat is niet het geval bij een zwemvijver. Maar hoe werkt een zwemvijver precies?

De werking van een zwemvijver

Het bedrijf LC & DC, dat gespecialiseerd is in de aanleg en het onderhoud van binnenzwembaden en buitenzwembaden, legt uit dat 30% van het oppervlak van een zwemvijver bestemd is voor het filteren van het water. Een zwemvijver bestaat daarom meestal uit twee delen: het eigenlijke bad waarin wordt gezwommen en een bad dat dienst doet als filtersysteem. Hoe wordt het water eigenlijk gefilterd? Zwemvijvers maken gebruik van de natuurlijke zuiverende eigenschappen van planten en micro-organismen om gezond en zuiver water te produceren. In het zwembad worden zuiverende planten en lavastenen aangebracht. Eenmaal het zwembad gebouwd is, moet je gewoon even wachten tot er zich een ecologisch evenwicht vormt. Wanneer dat evenwicht een feit is, doet de natuur gewoon zijn werk. Kleine pompjes doen het water langzaam van het ene bassin naar het andere circuleren. Wanneer het water van het zwembad naar het filterbad gaat, wordt het gezuiverd door de natuurlijke planten. Het natuurlijke filtersysteem is even effectief als een zuivering d.m.v. chloor of een ander chemisch product, maar je zal wel in schoon water zwemmen zonder chemische producten te gebruiken.

Onderhoud zwemvijver

Het voordeel van een zwemvijver is dat het zwemvijver onderhoud heel wat goedkoper is dan dat van een traditioneel zwembad. Eenmaal het ecologisch evenwicht tussen het zwembad en het filtergedeelte is bereikt, heeft een zwemvijver nog maar heel weinig onderhoud nodig. Je moet enkel nog de wanden van het bad schoonmaken met een stofzuiger. Pas op: laat het zwembad nooit leeglopen, zo verstoor je de natuurlijke cyclus van de zwemvijver! Heb je al een vijver en zou je er graag een zwemvijver van maken? Dat kan! Je moet gewoon de bodem en de zijwanden verstevigen, zodat je lekken voorkomt.