5 tips voor een mooie tuin met zo min mogelijk werk

tuintje met kunstgras

Niet iedereen is gezegend met een portie groene vingers. Mocht je het geluk hebben in het bezit te zijn van een tuin, dan wil je natuurlijk wel dat die er steeds goed uitziet. We geven je een aantal tips hoe je een mooie tuin creëert zonder dat je daarvoor bergen werk hoeft te verzetten.

1. Denk goed na over hoe je je tuin wil inrichten

Eerst denken, dan doen!

Het helpt om vooraf goed te na te denken over hoe je je tuin wil inrichten. Zo kan je meteen keuzes maken die ervoor zorgen dat je tuin zo min mogelijk onderhoud vereist. Eventueel kan je voor het ontwerp de hulp van een vakman inschakelen.

bodembedekker

2. Ga onkruid in de tuin tegen met bodembedekkers

Onkruid wieden? No thanks!

Gelukkig zijn er bodembedekkers om onkruid te lijf te gaan. Dat zijn planten die breed en laag groeien en onkruid zo geen kans geven. Je vindt ze in alle soorten & maten, dus er is er vast eentje die bij jou past. Twee vliegen in één klap: je wapent je tegen onkruid én je voorziet je tuin van een mooie plant.

3. Ga voor kunstgras en tegels

Kunstgras

Natuurgras kan prachtig zijn, maar een mooi gazon vergt veel tijd & moeite. De oplossing: kunstgras. In tegenstelling tot vroeger is kunstgras – lang leve de technologie – bijna niet meer van echt gras te onderscheiden.

Kunstgras is the way to go voor wie minder groene vingers heeft. Zo hoef je niet meer te maaien, sproeien en bemesten, terwijl je het hele jaar door van een fris en groen gazon geniet.

tuin met kunstgras

Kunstgras is duurder dan echt gras in aankoop, maar je hebt er dan ook tot 10 jaar lang plezier van. Als je het kunstgras regelmatig borstelt en reinigt, is dat nog langer. Vergelijk ook altijd verschillende aanbieders, zodat je het mooiste kunstgras met de beste prijs vindt. Een aanrader? Kunstgras kopen bij Kunstgras.net.

Tegels

Waarschijnlijk wil je ook een terras creëren. Gelukkig passen ook tegels in een onderhoudsvrije tuin. Ga het liefst voor grotere tegels, omdat kleine tegels ervoor zorgen dat je meer kleine voegen hebt, waar onkruid vrij spel heeft. Keramische tegels zijn de beste optie. Die gaan het langst mee en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Wil je nog meer afwisseling? Dan is grind het overwegen waard. Eenmaal aangelegd, is af en toe losharken het enige wat je moet doen. Bovendien is grind ook waterdoorlatend.

tuin met grind en tegels

4. Kies voor een automatisch sproeisysteem

Je gras heeft dan misschien geen water nodig, vergeet je planten niet! Gelukkig bestaan er tegenwoordig automatische sproeisystemen – met allerlei handige functies – die dit klusje voor je klaren. Klinkt luxe, maar zo’n systeem hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Een alternatief is om planten uit te zoeken die weinig water en onderhoud vergen.

Tip: Houd ook rekening met de zonsituatie in je tuin. De ene plant heeft veel zon nodig, de ander doet het beter bij schaduw. 

5. Denk ook aan je tuinmeubelen

Bij onderhoud moet je niet alleen denken aan het groen in je tuin, maar ook aan je tuinmeubelen. Om ze zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je ze regelmatig reinigt en het liefst ook beschermt tegen de weersomstandigheden. Het onderhoud zelf verschilt per materiaal. Aluminium en kunststof vergen weinig onderhoud én zijn weerbestendig. Hout daarentegen heeft heel wat meer zorg nodig.

pvc tuinmeubilair
29/07/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?