Tuin inrichten met klein budget: 5 handige tips voor een laag budget

tuin inrichten wandelpad stoelen bloemen planten

Je tuin inrichten, maar heb je niet al te veel budget? Geen zorgen, dankzij deze 5 handige tips geniet jij snel van je droomtuin – en dat zónder je blauw te betalen.

#1: Tuin inrichten = plannen, plannen en nog eens plannen

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen dit over het hoofd zien: plan alles goed! En daarbij bedoelen we niet alleen de plattegrond van je tuin. Zo kun je de werken over meerdere weken spreiden. Door niet alles tegelijkertijd te doen, heb je steeds opnieuw de tijd om even te sparen. En zo voel je die tuininrichting toch net iets minder in je portemonnee.

tuin inrichten met duidelijke plattegrond, duidelijk plan
Teken eerst je tuininrichting volledig uit. Zo kun je meteen bekijken waar je zou kunnen besparen.

#2: Een verharding minder, dus een centje meer

We geven het toe: wandelpaadjes in de tuin kunnen erg idyllisch zijn. Toch leg je er beter zo min mogelijk aan als je de kosten wilt drukken. Hier en daar je tuin inrichten met wat bestrating? Gebruik dan gehakseld snoeihout of grind. Dat is heel wat goedkoper dan bijvoorbeeld klinkers of beton.

wandelpad tuin
Toch een verharding in de tuin? Leg dan kleinere tegels in het grind.

#3: Plantenbakken als gezellige afsluiting

Van je terras maak je graag een privéplekje in je tuin. Hoe je dat met een beperkt budget doet? Door niet in dure afsluitingen te investeren, maar in kleurrijke plantenbakken. Die zijn niet alleen goedkoper, maar geven meteen ook heel wat extra sfeer aan je terras. Heerlijk genieten buiten van een aperitiefje: check!

roze plantenpotten terras
Door grote bloempotten te zetten aan de rand van je terras, creëer je een kleurrijke afsluiting.

#4: Je tuin inrichten met je eigen decoratie

Een gezellige loungehoek? Chique plantenpotten? In plaats van daaraan honderden euro’s te verliezen, maak je die toch gewoon zelf! Je hebt bijvoorbeeld in 1-2-3 een leuke zithoek dankzij wat kussens en paletten (die je misschien zelfs gratis op de kop kunt tikken!). Originele bloempotten krijg je dan weer door je terracottapotten te verven. Leef je gerust uit op een leuke knutselnamiddag.

#5: Leen wat materiaal van anderen

En last but not least: leen zo veel mogelijk materiaal van vrienden en familie. Veel tuingereedschap heb je maar een of twee keer per jaar nodig. Niet echt de moeite om daar meteen geld aan uit te geven, dus. Dingen die je vaker gebruikt, kun je gerust zelf aankopen, al dan niet tweedehands. Voor de rest klop je gewoon even aan bij Hotel Mama. ;-)

spade, roze regenlaarzen, aarde
In een spade kun je uiteraard wel investeren: dat gebruik je vaker.

Dat waren alvast vijf handige tips om je tuin goedkoop in te richten. Heb jij nog wat bonustips voor onze andere lezers? Laat ze dan zeker weten in de comments!

03/03/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?