Tien tips voor een geslaagde winterbarbecue

winterbarbecue

Belgen zijn echte Bourgondiërs. Zodra de zomerzon zich laat zien, sleuren we onze tuin- en barbecuestellen naar buiten. De geur van smeulend houtskool, groentes en – vooral – Provençaalse kruiden doet ons niet alleen watertanden, maar geeft ons ook een warm gevoel. De geur kondigt namelijk gezelligheid aan: samen met vrienden en familie urenlang tateren en tafelen. Maar waarom halen we ons barbecuestel in de winter niet meer van stal? Ontdek onze tien tips voor een geslaagde winterbarbecue!

1.     Pimp je terras

winterbarbecue

Als je terras groot genoeg is, dan is dit dé plek om je winterbarbecue te organiseren. Maar gewoon enkele tuinstoelen bovenhalen, volstaat natuurlijk niet om je gasten een gezellige en warme avond te bezorgen. Installeer een elektrisch verwarmingstoestelletje of warmtelampen om de kou de baas te blijven. Ook kussentjes en dekentjes zijn een must. Je gasten zorgen het best ook zelf voor voldoende warme kleren, maar dan moeten ze natuurlijk wel weten dat het buiten te doen is! Met een duidelijke uitnodiging voorkom je dat je gasten in nette, maar véél te luchtige kleedjes of hemden verschijnen.

2.     Moet er nog licht zijn?

Al wat je dan nog nodig hebt om een ‘tien voor sfeer’ te halen, is gezellige tuinverlichting (zoals bijvoorbeeld lichtslingers). Het wordt namelijk al snel donker, als jullie het enkel met de felle stralen van je terrasspots moeten stellen, zal de avond al snel op zijn einde lopen. Zet bijvoorbeeld kriskras kaarsjes of hang lampionnetjes op. Tip: tover je terras om tot een après-skihut met paletten en slingers!

3.     Haal voldoende kolen en lucifers in huis

Wie winter zegt, zegt ‘wolkjes ademen’. In de koude temperaturen is het geen sinecure om je barbecue aan de praat te krijgen én te houden. Om ervoor te zorgen dat je winterbarbecue niet in het water valt, haal je dus het best voldoende kolen, aanmaakblokjes en lucifers in huis. Om het vuur aan te wakkeren, leg je enkele stukken stevig karton klaar. Je zal het snel genoeg warm krijgen van al dat wapperen!

4.     Muziek; muzak

Kaarsjes en dekentjes zijn natuurlijk gezellig, maar een streepje muziek maakt het geheel pas écht af. Stel op voorhand een playlist samen, dan hoef je je daar alvast niet meer mee bezig te houden terwijl je je barbecue bewaakt en je gasten van drinken en eten voorziet. En waarom geef je hen geen inspraak? Vraag je vrienden om hun favoriete liedjes door te sturen en voeg ze toe aan je playlist.

5.     Wat zullen we drinken?

Bij de winter hoort glühwein – einde discussie. Dit magische drankje houdt de handen, de magen én de harten van je gasten sowieso warm.

6.     Welke ingrediënten haal je in huis?

winterbarbecue

Welke aperitiefhapje voorzie je voor je gasten? Gepofte kastanjes passen helemaal bij de winter en zijn nog lekker ook. De carnivoren halen hun hart natuurlijk op tijdens een winterbarbecue, en profiteren volop van het wildseizoen. Je vlees marineren in rode wijn, de juiste kruiden erbij, … Voor vegetariërs voorzie je gewoon een plantaardig grillfestijn, met witloof (al dan niet ingesmeerd met een mengel van honing, olie, bruine suiker, peper, zout en look) en geroosterde preistengels.

7.     Save the best for last: het dessert

Een absolute aanrader voor het dessert: geroosterde marshmallows natuurlijk. Al dan niet vergezeld van een warme chocomelk. Smakelijk!

8.     Zonder wolken, sterrenkijken

Je hebt het weer natuurlijk niet onder controle, maar als je enigszins kunt kiezen, is het wel ideaal om je winterbarbecue te organiseren op een avond (nacht) zonder al te veel wolken. Met wat geluk kunnen jullie samen naar de sterren kijken!

9.     Wees voorzien op regen

winterbarbecue

We hoeven het je niet te vertellen: de kans dat jullie tijdens je winterbarbecue een bui over jullie heen krijgen, is reëel. Maar als je de juiste voorzorgen neemt, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Als je veel gasten uitnodigt, installeer je het best een tent in de tuin. Zitten jullie droog onder een terrasoverkapping? Dan volstaat het om een grote paraplu te voorzien voor wie het vlees moet gaan omdraaien – of voor wie zijn bord nog eens wil gaan volladen.

10. Nodig al je vrienden uit op je winterbbq

In de winter hebben we meestal de neiging om binnen te kruipen. Zodra de temperaturen zakken, verkiezen we het gezelschap van ons haardvuur, onze fleecedekentjes en ons boek. Hoewel dat natuurlijk ook zijn charmes heeft, is het geen excuus om je vrienden te verwaarlozen! Door een winterbarbecue te organiseren, lok je je vrienden uit hun zetel en kun je bijpraten met de mensen die je graag ziet.

 

13/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?