Terrasplanken kiezen: wat zijn de aandachtspunten?

Ein-de-lijk, de eerste zonnestralen zijn een feit. De barre wintertemperaturen ruimen plaats voor een deugddoend lentebriesje, en daar wil je natuurlijk maximaal van profiteren door … een nieuw terras aan te leggen. Laat die versleten terrasplanken niet langer liggen, maar vervang ze door stevige én stijlvolle exemplaren. Daarbij hoef je je echt niet te beperken tot bankirai. De keuze is veel groter. Wij helpen je het kaf van het koren te scheiden!

Kies voor duurzaamheid

Genieten van een terras? Dat kan alleen maar als het de nodige stevigheid vertoont, in zomer én winter. Wie niet wil te maken krijgen met snelle verrotting of versplintering van zijn houten terrasplanken, kiest het best voor topkwaliteit. Op basis van hun natuurlijke weerstand worden houtsoorten onderverdeeld in vijf klassen, van I tot V. Klasse I bevat de duurzaamste houtsoorten, klasse V de minst duurzame. Voor terrashout met rechtstreeks houtcontact kijk je het best naar de hogere klassen:

  • Klasse I: Afrikaans padoek, basralocus, bilinga, cumaru, ipé, itauba, jarrah, makoré, massaranduba, kwartiersgezaagd tali.
  • Klasse I- II: afrormosia, jatoba (klasse II), bangkirai, merbau, gonçalo alves, sapupira (klasse II), tamme kastanje (klasse II), tatajuba.

Opgelet: bepaalde namen van terrasplanken zijn een verzamelnaam, waarbij de kwaliteit onderling sterk kan verschillen. Zo dekt de naam teakhout verschillende ladingen. Moulmein-teak behoort sowieso tot klasse I, terwijl teakhout gekweekt in plantages ook tot klasse III kan behoren. Hetzelfde geldt voor bankirai, waarbij de kwaliteit sterk kan variëren.

Ecologisch of niet

Op zoek naar houten terrasplanken die de natuurlijke rijkdommen niet in het gedrang brengen? Een ecolabel – PEFC en FSC zijn bij ons de bekendste – toont aan dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Hier geen risico dus op een verder kapping van het regenwoud.

En wat met de prijs?

Dé hamvraag blijft natuurlijk hoeveel die terrasplanken moeten kosten. Voor een klein terras (negen vierkante meter) met klasse-I-terrasplanken moet je toch al gauw rekenen op twee- tot drieduizend euro, exclusief installatie. Hoe lager de klasse, hoe minder je betaalt. Toch is het belangrijk om voor een aanvaardbare kwaliteit te kiezen. Met stevige planken gaat je terras langer mee en betaal je op het einde van de rit een stuk minder.

10/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?