Onkruid verwijderen (en vermijden!) zonder chemicaliën: tips & tricks

Onkruid verwijderen (en vermijden!) zonder chemicaliën: tips & tricks

De lente en de zomer zijn dé twee seizoenen om vaak in de tuin te werken: bloemetjes planten, groenten oogsten ... en onkruid verwijderen! Je wilt natuurlijk niet dat die prachtige gazon of die mooie oprit volstaat met onkruid. Ontdek hier hoe je die ongewenste begroeiing gemakkelijk permanent vermijdt.

Onkruid verwijderen door het simpelweg uit te trekken

De eerste en meteen ook de meest voor hand liggende manier om onkruid te verwijderen, is natuurlijk door het zelf uit te trekken. Zorg er wel zeker voor dat je de volledige wortel mee uittrekt. Het minste onkruid dat er nog achterblijft, hoe klein ook, zal teruggroeien!

Uiteraard mag je hier altijd wat hulpmiddeltjes bij gebruiken. Zeker bij hardnekkig onkruid komt wat extra gereedschap echt wel van pas. Denk aan een schoffel, een hak of een penwortelsteker.

onkruid uittrekken met de hand
Doe altijd handschoenen aan wanneer je onkruid uittrekt. Zo prik jij je zeker niet aan uitstekende doornen of brandnetels.

Onkruid verwijderen met huis-, tuin- en keukenmiddelen

Verbranden met kookvocht

Door onkruid te verbranden, roei je het helemaal uit. Het onkruid verschrompelt dan helemaal, waarna het volledig verdwijnt. Kokend water is dus haast een wondermiddel. Gebruik gerust het kookwater van je aardappelen of pasta, zo vermijd je meteen waterverspilling. Uiteraard kan een brander ook helpen. Let daar wel mee op: je wilt geen brandplekken in het gras!

onkruid verwijderen op oprit door verbranding
Burn baby burn: onkruid zal verschrompelen wanneer je het verbrandt!

Onkruid verwijderen met zout

Ook simpel keukenzout verschrompelt onkruid. Toch moet je oppassen met zout: dat tast zowel je grond als je terrasstenen aan. Werk dus zo gericht mogelijk en gebruik zeker niet te veel.

Weg met dat zonlicht

Blijft het onkruid nog vrij laag? Dek het dan af met enkele laagjes krantenpapier. Op die manier zorg jij ervoor dat het onkruid geen zonlicht en zuurstof meer krijgt. En dan sterft het af!

onkruid aan kant van de oprit
Je ziet onkruid vaak aan de zijkanten van je oprit of terras, waar nooit iemand komt.

Onkruid vermijden

Het enige dat beter is dan al dat onkruid verwijderen ... is er simpelweg voor zorgen dat dat onkruid niet kan groeien! Je hebt daarvoor verschillende trucjes.

Zo weinig mogelijk en zo dun mogelijke voegen

Onkruid vermijden op je terras en oprit? Zorg dan voor zo dun mogelijke voegen: het onkruid zoekt tussen de stenen door zijn weg! De kleine voegen vul je het best op met zand. Daardoor krijgt het onkruid geen kans om te groeien. Denk meteen ook aan een goede afwatering: onkruid groeit snel op vochtige plaatsen, het water moet dus zo snel mogelijk wegtrekken!

onkruid in voegen oprit
Onkruid komt vaak door de voegen door gekropen.

Zo veel mogelijk belopen

Je hebt het vast zelf ook allang door: het meeste onkruid ontwikkelt zich daar waar het minste gewandeld of gereden wordt. Op de plekken waar je niet (vaak) komt, zoals vlak tegen het huis, zet je dus het best nog wat sterke plantjes in plaats van bestrating.

onkruid verwijderen met hulpstuk

Zo'n kwalitatief mogelijk antiworteldoek

Tot slot plaats je eerst een antiworteldoek op je ondergrond vooraleer je je bloemen en groenten plant. Dat doek snijdt het zonlicht af voor onkruid, waardoor dat laatste geen kans krijgt om te groeien. En je andere planten dan? Geen zorgen: een antiworteldoek is poreus en laat licht en water door voor de bloemen die wél moeten groeien.

antiworteldoek wordt geplaatst door vakman
Een antiworteldoek laat de goede planten groeien en geeft onkruid geen kans. Win-win!

Nog wat meer tips nodig om pesticiden in de tuin te vermijden? Raadpleeg dan zeker de website van de Vlaamse Milieumaatschappij!