Hoe leg je een mooi dakterras aan?

Op mooie lente- en zomerdagen is een dakterras een oase van rust voor wie niet over een tuin beschikt. In dit artikel geven we je enkele tips mee om het dakterras van je dromen aan te leggen.

Een dakterras als alternatief voor de tuin

Een dakterras vormt een perfect alternatief voor wie te weinig ruimte heeft om een tuin aan te leggen. Zo kun je zelf optimaal genieten van de koele buitenlucht of het mooie weer. Zelfs in de wintermaanden beschikt een dakterras over heel wat troeven. Na het plaatsen van een kleine warmtekachel belet niets je om even een frisse neus te halen en te genieten van het uitzicht op de omgeving. En met de juiste aankleding geef je het terras een natuurlijke of trendy look, die perfect aansluit op je persoonlijke smaak.

Raadpleeg zeker een architect

Hoewel je in principe op elk plat dak een dakterras kunt aanleggen, moet je altijd controleren of het dak over voldoende draagkracht beschikt. Raadpleeg dus altijd een architect of een aannemer. Zij geven het nodige advies en zetten je op weg bij de keuze van het materiaal en de inrichting.

Vergeet zeker ook geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen! De gemeente moet eerst je plannen goedkeuren alvorens je echt aan de slag kunt. Hierbij houden ze onder andere rekening met factoren als het uitzicht en de afscherming van de terrasruimte. Zo word je verplicht om een borstwering of passende afsluiting te plaatsen.

Welk materiaal moet ik gebruiken?

Je kunt bij de aanleg van een dakterras alle mogelijke materialen gebruiken: houtcomposiet, ruw hout, tegels, grind,… Bepaal je keuze ook op basis van de ondergrond en het gewicht dat het dak kan dragen. Deze informatie krijg je van de architect of de aannemer. Plaats vervolgens een zwevende constructie om de ondergrond niet te beschadigen en lekken te vermijden.

Richt je dakterras naar eigen smaak in

Wil je graag een natuurlijke look voor je terras? Een houten vloer en de nodige planten roepen als snel de sfeer van een echte tuin op. Sommige mensen leggen zelfs een echte moestuin aan op hun dakterras. Verkies je meer luxe? De juiste designmeubelen of zelfs een klein zwembad geven je dakterras een trendy uitstraling. Wil je genieten van het mooie uitzicht? Glazen wanden geven je aankleding die extra touch. Je merkt het al, er bestaan talrijke mogelijkheden om je terras helemaal naar eigen smaak in te richten.

15/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?