Een trendy terras aanleggen: het definitieve dossier

De lente is in het land en dat zullen we geweten hebben. De vogels fluiten uit volle borst, de tuin staat in bloei en de blaadjes … die krijgen bomen. Tel daarbij de aangename buitentemperaturen en je weet meteen waarom je dezer dagen zo hard naar een terras smacht. Heb je nog geen terras of moet je het stellen met een aftands exemplaar? Dan kun je maar beter meteen een duurzaam en trendy terras aanleggen. Om het je gemakkelijk te maken, lijsten we hieronder de belangrijkste aandachtspunten op. 

Het perfecte terras aanleggen, dat begint met een juiste ligging 

Nog nooit was het aanbod aan terrasoplossingen zo groot als vandaag. Dan hebben we het niet alleen over de enorme keuze aan materialen, maar ook over de schier oneindige combinatie- en opstellingsmogelijkheden. Vooraleer we daarover uitweiden, staan we eerst even stil bij een belangrijke fase vóór de start van de werken: het bepalen van de ligging. 

De ligging van een terras is namelijk cruciaal voor de onderhoudsvriendelijkheid van je terras. Heb je een terras waar er amper zon komt en waar de vochtigheidsgraad eerder aan de hoge kant is? Dan zullen je terrastegels onvermijdelijk met groenaanslag af te rekenen krijgen, welke materialen je ook gebruikt. Leg daarom bij voorkeur een zuidelijk georiënteerd terras aan waar de zon vrij spel heeft. 

Tip: verlies ook de stedenbouwkundige voorschriften niet uit het oog. Die eisen vaak dat de buitenrichting op de plannen staat vermeld wanneer je een bouwaanvraag indient, een hele tijd vóór de uiteindelijke aanleg van je terras dus. 

Een materiaalkeuze om u tegen te zeggen

Het grootste verschil tussen hedendaagse terrassen en die van tien jaar geleden zit ‘m in de enorme materiaalkeuze die vandaag voorhanden is. Die kunnen we in grofweg drie categorieën onderverdelen: hout, tegels en alternatieven. 

1. Hout 

  • Voordelen: Niets zo gezellig als een houten terras. Van de lente tot de nazomer voelen de met zon overgoten terrasplanken aangenaam aan en is het er aangenaam vertoeven. De wisselende weersomstandigheden geven je terras bovendien een verweerde patina die het geheel een authentieke uitstraling bezorgt. 
  • Nadelen: Wat de ene ziet als een voordeel, beschouwt de andere als een nadeel. De verweerde patina of grijze verkleuring wordt niet door iedereen geapprecieerd. Het is echter een natuurlijk proces waar niet veel tegen valt te beginnen, op het aanbrengen van een kleurlaag of regelmatige oliebeurten na. Een ander nadeel is dat hout van mindere kwaliteit snel begint te slijten. 
  • Soorten: Houten terrasplanken zijn verkrijgbaar in vijf duurzaamheidscategorieën, waarbij duurzaam hardhout de eerste plaats bekleedt. Voorbeelden van deze topcategorie zijn Afrikaans, Zuid-Amerikaans en Aziatisch hardhout, die van nature een hoge duurzaamheidsgraad hebben. Ook houtsoorten zoals bankirai of teak lenen zich uitstekend tot een terras. Ze zijn gezegend met een compacte structuur en vragen weinig onderhoud. Andere toppers zijn ipé, padouk en massaranduba (paraju). 

2. Terrastegels 

  • Voordelen: Het grootste voordeel van tegels, samen met hun grote duurzaamheid en onderhoudsgemak, is misschien wel de grote waaier aan afwerkingsmogelijkheden. Elke tegelsoort heeft een unieke look-and-feel. Of je nu kiest voor natuursteen of keramiek. Naast tegels doen ook klinkers het momenteel erg goed. Een extra voordeel van tegels is dat je de vloer van binnen kan doortrekken naar buiten en zo je terras als een waar verlengde van het interieur kan beschouwen. 
  • Nadelen: Hoewel tegels onderhoudsvriendelijk zijn, mag je ze niet verwaarlozen. Anders ontstaat er in een mum van tijd vuilophoping en begint er onkruid te groeien in de voegen. Bij vochtig weer dreigt er ook slipgevaar. 
  • Soorten: In het tegelaanbod voor terrassen is er sprake van drie soorten. Betontegels, natuursteen en keramische tegels. Terwijl de eerste twee een eerder verweerd karakter hebben, kan je met keramiek alle kanten uit. En dit zowel qua kleur als qua oppervlakteafwerking. 

3. Alternatieven

Naast bovenstaande basics zijn er nog tal van andere terrasmaterialen op de markt die het beste van verschillende werelden trachten te combineren. We bespreken er twee die de jongste jaren aan een forse opmars bezig zijn: 

  • Houtimitaties: Houtimitatie is momenteel één van de toptrends voor terrassen. Het gaat hierbij om keramiek die de nerfstructuur en vorm van parket imiteert en daarom vaak keramisch parket genoemd wordt. Keramisch parket combineert de authentieke uitstraling van hout met de onderhoudsvriendelijkheid van keramiek. 
  • Houtcomposiet: doet eigenlijk net hetzelfde als houtimitaties, maar dan op een andere manier. Houtcomposiet is een combinatie van hout en pvc. Hier wordt de authentieke uitstraling van hout gekoppeld aan de onderhoudsvriendelijkheid van pvc. 

Deze details maken het áf 

  • Een eigentijds terras trekt de inrichting van het interieur door naar het exterieur. Een voorbeeld: gebruik dezelfde keramische tegels van je keuken op je terras. Dat creëert harmonie en levert een strak resultaat op. 
  • Zie je het graag groots? Wel, dan zijn het voor jou gouden tijden. Hoe groter je terrastegels of terrasplanken, hoe moderner het resultaat! 

Zorg dat je terras deel uitmaakt van het tuindecor en niet omgekeerd. Een terras mag het buitenplaatje nooit overheersen. Integendeel: subtiliteit is het codewoord.

Heerlijk loungen op je terras? Tips om je terras aan te kleden

De oriëntatie en de gebruikte materialen zijn uiteraard slechts een deel van het plaatje. Hoewel een picknick best leuk is, wil je toch wat comfortabele tuinmeubelen op je terras. En ook op dat vlak heb je een quasi eindeloze keuze. Eén van de trends voor deze zomer zijn bijvoorbeeld de tuinmeubelen die je bijna niet kan onderscheiden van ‘gewone’  meubelen. Qua ontwerp passen ze perfect in je interieur, het enige verschil zijn de gebruikte materialen: deze zijn weersbestendig waardoor je de meubelen in feite een heel jaar op je terras kan laten staan. Vergeet dus die plastic tuinset en plaats een hippe loungeset op je terras!

Daarnaast kan je ook altijd zelf tuin- en terrasmeubelen maken! Tot slot mag je ook de decoratie niet vergeten. We bezorgen je dan ook graag wat extra inspiratie met onze DIY-artikels voor de tuin en de DIY fiches voor het interieur, waar je tips vind om zelf decoratie te maken.
25/04/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?