Composiet of hardhouten vlonderplanken: de voor- en nadelen

Composiet of hardhouten vlonderplanken: de voor- en nadelen
Ben je geen fan van stenen tegels, maar wil je wel een mooi terras? Dan zijn vlonderplanken ideaal. En je kunt ze ook gebruiken voor een steiger aan het water, of voor je balkon. Als je op zoek gaat naar vlonderplanken, is de keuze enorm. Een tip: ga je voor duurzaam, kijk dan eens naar hardhouten of composiet vlonderplanken. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar dan heb je ook echt kwaliteit waar je jarenlang plezier van hebt. Maar wat zijn de voor- en nadelen per soort vlonderplank?

Gastblogger Iris is geïnteresseerd in tuinen en alles wat daarbij komt kijken. Ze heeft een echte liefde voor houtproducten in de tuin. Ze schrijft hier dan ook graag over. In haar vrije tijd is ze veel bezig in haar tuin en gaat ze graag hardlopen in het bos.

Ontdek alle gastblogs op Homeproved of meld je zelf aan om te bloggen!


Vlonderplanken van hardhout

Hou je van een natuurlijke uitstraling, dan zijn hardhouten vlonderplanken een goede keuze. Een groot voordeel is dat hardhout lang meegaat, ook buiten. Het kan namelijk goed tegen vocht en is bestand tegen schimmels. Daarnaast hebben hardhouten vlonderplanken een donkere, warme kleur, waardoor je echt een mooi houten terras krijgt. Een nadeel van hardhout is dat het, net als andere houtsoorten, onder invloed van het weer gaat vergrijzen. Maar door onderhoud met speciale olie is dat te voorkomen. Het verwerken van het hout is ook wat lastiger dan de zachtere houtsoorten. Als je gaat boren, moet je daarom speciale schroeven gebruiken.

Vlonderplanken van composiet

Bij composiet vlonderplanken zul je merken dat er weinig nadelen zijn. Het materiaal is een combinatie van houtvezel en kunststofvezel. Dat is ideaal, want door de toevoeging van de kunststof is het nog beter bestand tegen vocht en schimmels. Maar ook kromtrekken en splinteren zullen veel minder snel voorkomen dat bij hout. Ook de houtvezel biedt een belangrijk voordeel, want die zorgt ervoor dat de uitstraling van de vlonderplank doet denken aan echt hout. Er zijn zelfs vlonderplanken verkrijgbaar met een houtnerf erin; bijna niet te onderscheiden van een houten plank! Enig nadeel is dat composiet vlonderplanken vaak wat duurder zijn dan vlonderplanken van hardhout. Holle planken zijn goedkoper dan massieve planken, maar als je echt kwaliteit wilt, dan zijn de massieve planken het zeker waard. Voor een overzicht van alle soorten hardhouten en composiet vlonderplanken kun je ook kijken op de site van VlonderPlankenWinkel.nl.