November is hier: hoe bescherm ik mijn planten tijdens de vrieskou?

November is hier: hoe bescherm ik mijn planten tijdens de vrieskou?

Het heeft even geduurd, maar nu is het echt wel zover: de winter is in zicht! Het wordt buiten steeds kouder en die vriestemperaturen loeren ook om de hoek. Geen probleem als je heerlijk binnen kunt zitten, maar wat met de planten die buiten staan?! Omdat het zonde zou zijn dat je planten, waar je een hele zomer goed voor hebt gezorgd, nu zouden sterven, vertellen wij jou alvast hoe je je planten tijdens de vrieskou optimaal kunt beschermen.

Bepaal de winterhardheid van je planten

Groene, bevroren plant

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten over je planten? De winterhardheid ervan! De ene plant kan zorgeloos de winter door, zoals enkele exotische planten, de andere moet je wat beter beschermen tegen vorst. Niet zeker welke planten de winter niet zonder extra aandacht zullen overleven? Vraag dan raad aan een specialist in tuinonderhoud!

Location, location, location

Heb je vooral vorstbestendige planten in je tuin, dan zul je niet al te veel werk hebben. Kan je plant niet zo goed tegen vorst? Deze niet-winterharde planten hebben extra bescherming nodig. Een eerste belangrijk aandachtspunt is om deze planten het beste plekje in je tuin te geven! Zet ze vooral uit de wind: dat houdt toch al een deel van de koude tegen. Ook houden ze van een plekje in de zon! De minste zonnestralen kunnen deze planten dat nodige opkikkertje geven.

Zeker zijn van een ideale bescherming tijdens de vrieskou? Dan kun je ze verpotten en binnen zetten: het tuinhuis, veranda, garage of het overdekt terras bieden de ideale beschutting. Sluit vanaf de late namiddag de ruimtes om de warmte zo goed mogelijk bij te houden voor de koude nacht weer voor de deur staat.

Let op: als je je planten verpot, laat ze dan niet te lang buiten staan. Doordat de pot dun is, kan het wortelkruit eerder bevriezen. In volle grond zijn je planten dus net iets beter beschermd tegen vorst. 

Bonustip: Hang wat kerstverlichting in de tuin. Die zullen niet alleen wat extra warmte afgeven aan je planten, het is ook leuk voor jou als sfeerverlichting!

Bescherm je planten tijdens de vrieskou met een vliesdoek

Je planten tijdens de vrieskou beschermen met een vliesdoek
Optimale bescherming van je planten tijdens de vrieskou garanderen? Wikkel ze dan in een vliesdoek!

Voor sommige planten is een uitstekende locatie niet voldoende. Een extra hulpmiddel om deze kwetsbare exemplaren de winter te doen overleven? Steek ze eens letterlijk in een nieuw jasje! Een vliesdoek beschermt je planten niet alleen tegen de kou, hij beperkt ook nog eens het vochtverlies. Toch is het doek zeer licht, waardoor het de planten niet zal indrukken. Ook beschermt deze winterjas jouw planten tegen zonneverbranding, terwijl er toch nog voldoende zonlicht wordt doorgelaten. 's Nachts kun je waterminnende planten ook nog eens in noppenfolie wikkelen voor een extra beschermlaag. Wanneer het overdag warmer is, moet die er wel afgehaald worden.

Gaat het maar om een klein plantje? Dan kun je er ook simpelweg een glazen stulp of bokaal overzetten. Is de plant te groot om er een vliesdoek rond te wikkelen? Dan moet je iets creatiever te werk gaan: zet bamboetakken rond je bloemen en knoop daar jute, fleece of rietmat rond. Rond de stam wikkel je stro en droge bladeren. Op die manier wordt de koude zo veel mogelijk geweerd.

Opmerking: Is de vorstperiode voorbij? Verwijder dan zeker al het beschermingsmateriaal. Doe je dat niet, kunnen je planten te maken krijgen met vochtproblemen en schimmelvorming, wat al je harde werk teniet zal doen!