Glazen deur naar de tuin opendraaien, -schuiven of -plooien: 3 opties

glazen deur naar tuin

Je achtergevel met een stijlvolle glazen deur verbinden met je tuin? Kies dan zeker voor een glazen exemplaar: zo geniet jij ook binnen van het uitzicht van je tuin én haal je heel wat extra licht naar binnen. Maar voor welke glazen deur moet jij eigenlijk kiezen: een openslaande deur, een schuifdeur of een harmonicadeur? Je ontdekt het in dit artikel.

Openslaande deuren voor het comfort

Eerst en vooral kun je natuurlijk kiezen voor een stereotiepe openslaande deur. Die is niet alleen relatief eenvoudig om te plaatsen, je kunt die ook gemakkelijk beveiligen.

Slaat je deur open naar buiten, moet je natuurlijk wel een ruim terras hebben: de deur mag niet tegen je tuinmeubels botsen. Geen plek voor én de draaicirkel van de deur, én die loungeset waar je al zo lang van droomt? Dan kan de deur ook naar binnen openen, maar dan moet je daar natuurlijk voldoende vrije ruimte hebben.

dubbele openslaande deur
Toch een bijna naadloze verbinding tussen je interieur en je exterieur? Kies dan voor een dubbele draaiende deur!

Schuifdeur tegen het plaatsgebrek

Geen ruimte voor een draaicirkel? Dan kies je voor een schuifdeur: daardoor win jij heel wat plek op je terras. Zeker voor kleine tuinen en terrassen dus ideaal. En uiteraard geldt: hoe breder je deuren, hoe groter de opening. Houd er rekening mee dat een schuifdeur steeds tot in de helft opengeschoven kan worden.

glazen schuifdeur drie deuren
Sommige schuifdeuren bestaan uit drie i.p.v. uit twee delen: zo kunnen die voor maximaal 2/3 open.

Vroeger had je nogal wat spierkracht nodig om een schuifpui te openen. Dat is gelukkig niet meer het geval. Veel schuifdeuren werken bijvoorbeeld met een soort magneet of met een automatisch systeem.

Harmonicadeuren voor een optimale overgang tussen binnen en buiten

Toch liever een deur die volledig openschuift in plaats van maar voor een deel? Dan moet je kiezen voor een harmonicadeur, die openvouwt zoals – je raadt het al – een harmonica. Dankzij dat vouwsysteem wordt je interieur pas écht verbonden met je exterieur: ze gaan bijna naadloos in elkaar over. Wanneer de deur dicht is, zul je de “vouwen” wel steeds blijven zien.

glazen harmonicadeur
Een harmonicadeur plooit volledig samen, waardoor binnen en buiten bijna één worden.

Maak het af met accessoires

Wist je dat … er zelfs voor deuren heel wat accessoires bestaan? Die maken het nóg comfortabeler om van de ene ruimte naar de andere te gaan. Zo sluiten accessoires voor een glazen schuifwand zoals tocht- en sierstrippen je deur beter af, waardoor jij geen last hebt van een ongewenst briesje in huis. Dankzij deurgrepen ziet je deur er niet alleen extra leuk uit, ze zorgen ook voor een groter gebruiksgemak. En natuurlijk zijn ook vliegenramen een echte must. Welke accessoires kies jij uit?

26/05/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?