De geveltuin zorgt voor meer groen in de stad!

De geveltuin zorgt voor meer groen in de stad!
Het stadsleven spreekt vele mensen aan en terecht! Je vindt alles vlakbij, geniet van het leuke buurtgevoel en er is altijd wel iets te doen! Toch vinden velen het gebrek aan groen een groot nadeel. Gelukkig hebben wij de perfecte oplossing klaar: de geveltuin of verticale tuin! Ben jij ook van mening dat de stad nood heeft aan meer groen? Of heb jij geen tuin maar wel groene vingers? Dan is een geveltuin het antwoord op al jouw vragen. Je kan kiezen tussen klimplanten, struiken of eenjarige planten. Kies je de juiste planten? Dan nodig je diverse bezoekers uit in je stadstuintje zoals vlinders, vogels, bijen en hommels. Maar geveltuintjes hebben nog andere voordelen. Zo houden ze de gevel koel in de zomer en zorgen ze in de winter voor bescherming tegen weer en wind. Maar welke planten kan je nu allemaal gebruiken voor je verticale tuin? [caption id="attachment_94997" align="aligncenter" width="700"]geveltuin amsterdam - planten geveltuin Geveltuin Amsterdam[/caption]  

De juiste planten om je verticale tuin aan te leggen

Er zijn drie types van planten die je kan gebruiken om je geveltuin aan te leggen:
  • klimplanten,
  • struiken,
  • eenjarige planten.
Bij de keuze van je planten moet je wel met enkele zaken rekening houden. Krijgt je gevel voldoende zon en over de hele lengte? Hoeveel tijd wil je aan je geveltuin besteden? Hoeveel ruimte heb je? Het antwoord op die vragen zal je in de richting van de juiste plant(en) sturen. Houd er daarnaast ook rekening mee dat een klimplant in bijna alle gevallen nood heeft aan een klimhulp. Deze moet je dus ook eerst bevestigen vooraleer je de plantentuin kan aanleggen. We maakten alvast een selectie van mooie – en ook enkele eetbare – planten:
  • bieslook, blauwe regen, clematigs, heiligenkruid, klimroos, struikveronica, tijm, wolfsmelk, kerstroos, kamperfoelie, klimop, klokjesbloem, maagdenpalm, ooievaarsbek, druivelaar, rozemarijn, bougainvillea, …
[gallery columns="4" ids="94995,94996,94993,94992,94991,94989,94988,94990"]

Je stadstuintje aanleggen

Idealiter plaats je onderaan enkele bloembollen die de onderlaag kunnen opvullen en die liefst het hele jaar rond bloeien. Hiervoor moet je eerst een rij stoeptegels weghalen en de fundering verwijderen tot op zo’n 30cm. diepte. Plaats vervolgens een boordsteen en vul de ruimte op met teelaarde of compost. Bevestig vervolgens je klimhulp aan de muur. Plaats tot slot de planten – zonder wortelkluit – in je tuintje en vul aan met bodembedekkers. Bind je planten aan je klimhulp en geef ze de eerste dagen voldoende water. [caption id="attachment_94994" align="alignright" width="204"]wisteria geveltuin - blauwe regen verticale tuin Wisteria - Blauwe Regen[/caption]

Jouw geveltuin aanvragen

Al wie een geveltuin wilt aanleggen en daarbij een stuk van het voetpad wilt innemen, is verplicht daar een toelating voor te vragen. Veel steden willen echt zelf meer groen in het straatbeeld wat de kans op toelating zeer reëel maakt. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen en deze verschillende van stad tot stad. Zo mag een straatgeveltuintje in Gent ‘maar’ 30 cm. breed zijn terwijl dat in Kruibeke 40cm. mag zijn. In Kortrijk geeft men geen breedte in centimeters mee maar mag de vrije doorgang op het trottoir niet belemmerd worden. Ga dus steeds even langs bij de Dienst Leefmilieu om te polsen aan welke voorwaarden je in jouw gemeente moet voldoen. Ook op de website van je gemeente zou je de voorwaarden moeten kunnen terugvinden. Sommige gemeenten, waaronder Kruibeke, geven bovendien een premie voor het aanleggen van een geveltuin.