Een tuinkamer als meerwaarde voor je woning: 3 dilemma’s

tuinkamer leeg

Tuinkamer (vr.) zelfst. naamw. (meerv. -s) (syn. orangerie) – een ruimte, los van de bestaande woning, die uitkijkt of uitgeeft op de tuin.

In weer en wind genieten van je tuin? Dan is een tuinkamer precies wat jij zoekt! Dat kleine huisje in het midden van je tuin tover jij moeiteloos om tot de lounge of minifeestzaal waarnaar je altijd hebt gezocht. Maar hoe weet je nu welke tuinkamer het best bij je past? Wij schotelen je alvast drie belangrijke dilemma’s voor.

Dilemma 1: vrijstaand of vast?

Het verschil tussen een tuinkamer en een serre of veranda? De toegang vanuit de woning. Een tuinkamer is niet verbonden met de woning, in tegenstelling tot een veranda. Dankzij die losstaande tuinkamer creëer jij echt een aparte sfeer in het midden van het groen. Ideaal om te genieten van de natuur in je tuin, ver weg van je dagelijkse klusjes en sleur!

Niet genoeg plek in je tuin? Dan kun je natuurlijk je tuinkamer toch aan je woning vastzetten. Zo heb jij meteen ook het extra voordeel dat je niet door weer en wind met je hapjes door de tuin moet.

Dilemma 2: glas of hout? Tuinkamer kiezen is verliezen!

Tuinkamers bestaan in alle maten en vormen, en vooral in allerlei materialen. De combinatie van glas en hout is heel populair, zowel in moderne tuinen als in een landelijk exterieur. Ook een volledig glazen orangerie, in de stijl van een serre, is erg romantisch en charmant, al vraagt die keuze wel iets meer onderhoud.

Wil je contrast creëren in je tuin? Dat doe je met een tuinkamer uit glas en staal voor een industriële en opvallende look.

Tip: Hoe meer glas, hoe groter het buitengevoel!

Dilemma 3: lounge, buitenkeuken of feestzaal?

Het laatste dilemma: waarvoor zal je tuinkamer dienen? Wordt het een extra eetkamer? Dan moet er zeker plek genoeg zijn voor een grote tafel zodat al je vrienden zeker kunnen aanschuiven. Wil je in je orangerie net ontsnappen aan alle drukte, er je krant lezen en genieten van een kopje koffie? Dan is gezelligheid troef. Denk aan een zachte sofa of misschien wel een open haard!

Tip: Ooit al gedacht aan een brunch of feest in je orangerie? Het buitengevoel zorgt voor extra charme, zelfs op regendagen.

feest in tuinkamer
Een diner onder vrienden in een glazen tuinkamer doet dromen, toch? Foto bij andershusa.com (Pinterest).

Ziezo, dat waren de drie belangrijkste dilemma’s wanneer je een orangerie kiest. Hoe gaat jouwe eruitzien?

31/08/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?