Een tuinhuis plaatsen: de voornaamste aandachtspunten op een rijtje

Een tuinhuis plaatsen: de voornaamste aandachtspunten op een rijtje
Of je nu de gelukkige eigenaar bent van een ferme lap (tuin)grond of een eerder bescheiden achtertuin hebt: een tuinhuis plaatsen is altijd een goed idee. Een kleine tuin vraagt namelijk om (bijna) evenveel gereedschap dan een grote tuin – de gazon moet net zo goed afgereden worden, om maar iets te zeggen – en ook je tuinmeubelen wil je het liefst op een elegantere manier stockeren dan onder een gigantisch plastic zeil dat na verloop van tijd vies groen of bruin kleurt. Maar waarop moet je letten als je een tuinhuis wil bouwen? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Waar ga je je tuinhuis plaatsen?

Om te bepalen waar je je tuinhuis gaat plaatsen, moet je eerst goed nadenken waarvoor het moet dienen. Als het gewoon bedoeld is om spullen in op te slaan, dan is de locatie eigenlijk eender – al wil je natuurlijk het uitzicht op je tuin niet belemmeren (tenzij je misschien voor een echte designversie kiest …). Zie je je tuinhuis eerder als een blokhut die je ook gebruikt om in te relaxen, dan hou je maar beter wel rekening met zaken als
  • de oriëntatie en ligging ten opzichte van de zon en eventuele bomen (wil je volop zon, of heb je liever schaduw?),
  • de mogelijkheid om elektriciteits- en eventueel waterleidingen aan te leggen om eens een gezellig lampje te kunnen aanknippen of je handen te wassen als je in de tuin gewerkt hebt.
Een tuinhuis plaatsen

De basis van de basis: potgrond. Euh, fundering

Je gaat natuurlijk niet in je tuinhuis wonen, en denkt misschien niet veel verder dan ‘het zicht redden’. Toch is het géén goed idee om je tuinhuis rechtstreeks op gewone zandgrond te bouwen –hout gaat snel rotten als het continu in contact staat met de natte grond. Een vloerplaat van beton zorgt ervoor dat je tuinhuisje de voeten droog kan houden én dat het stevig en recht staat.

Zorg ervoor dat je hout het lang uithoudt

De meeste tuinhuizen worden uit hout gemaakt, en dat is een prima keuze. Hardhout is iets prijziger, maar gaat wel langer mee. Zeker als je een beetje wil beknibbelen en voor een minder duurzame houtsoort kiest, is het belangrijk om je planken te behandelen met verf of beits. Anders krijgen schimmels en vocht al snel vrij spel. Let op: deze behandeling moet je minstens om de twee jaar herhalen, dus denk niet meteen dat je er voorgoed vanaf bent! Tot slot deze tip: trommel voldoende mensen op, want een tuinhuis zet je niet zomaar in je eentje (of zelfs niet met twee …). tuinhuis plaatsen