Buiten zitten in de stad? 4 tips om je balkon in te richten

Buiten zitten in de stad? 4 tips om je balkon in te richten

De zomer is goed en wel begonnen en dat is natuurlijk hét seizoen om lekker buiten te zitten. Als je in de stad woont kan dat helaas wat moeilijker liggen, omdat je vaak geen tuin hebt. Met een balkon, terras of daktuin kun je gelukkig ook veel doen! Het kan een hele uitdaging zijn om zo’n kleine ruimte toch gezellig in te richten. Maar voor een uitdaging deinzen wij natuurlijk niet terug. Het zou immers maar zonde zijn om je balkonruimte enkel te gebruiken om je vuilniszakken weg te zetten!

1. Begin bij het begin

De meeste balkons hebben een saaie of kille tegelvloer. Tijd om daar wat aan te doen! Een gezellige basis fleurt meteen je hele balkon op. Wat dacht je bijvoorbeeld van kant-en-klare houten vlonders die je zo op de grond legt? Of een vloerkleed? En wie zegt er dat je geen gras kunt hebben in de vorm van kunstgras? Je zou zelfs een mini-zentuintje kunnen creëren met steentjes en een fonteintje. Neem ook gerust de balustrade onder handen met bijvoorbeeld een doek of een rietmat.

2. Verder inrichten met balkonmeubelen

Uiteindelijk zul je je balkon natuurlijk vooral gebruiken om op te zitten en relaxen. Een kussen op de grond kan volstaan, maar voor extra aankleding en comfort kun je balkonmeubelen aanschaffen. Wat dat betreft heb je de keuze uit schattige bistrosetjes, of juist wat robuustere loungemeubelen. Voor een klein balkon zijn inklapbare of multifunctionele meubelen bijzonder handig, zoals een tuinbank waarin je kussens kunt opbergen.

3. Een groene oase

Als je graag in een groene omgeving zit, zul je daar op een balkon zelf voor moeten zorgen. Wat dat betreft, is het verstandig om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. In plaats van je bloempotten op de grond te zetten, kun je ze bijvoorbeeld over de reling hangen. Werk ook gerust in de hoogte door planten aan de muur te bevestigen, op te hangen aan het plafond, of simpelweg door een kast neer te zetten met wat potjes erin.

4. Accessoires voor je balkon

Met een mooie vloer, meubelen en wat groen kom je al heel ver. Om je balkon echt af te maken, kun je voor sfeerverlichting zorgen in de vorm van kaarsjes, lantaarntjes, een snoer gloeilampen of kerstlichtjes. Daarnaast kun je ook een parasol of schaduwdoek neerzetten voor bescherming tegen zon en pottenkijkers.

29/07/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?