Zweven: met de voetjes van de grond

Zaakvoerder Johan Van Staeyen van van staeyen INTERIEURARCHITECTEN – columnist/blogger – ook op Facebook

Zweven: met de voetjes van de grond

Mensen met een beperkt inlevingsvermogen denken dat zweven enkel kan in de lucht of de ruimte. Door vogels of astronauten. Of bladeren. Maar die vallen dan weer al een beetje. In het Frans en in het Engels wordt er ook gezweefd in of onder water. To float en flotter. Dan komen ook vissen aan de beurt. Van die sierlijke roggen die met een minimum aan vinslagen door het water zweven. Of kwallen, traag op en neer deinend met het getij mee. Een beetje zakken, wat stijgen, wat meer links of rechts. Zweven wordt dan drijven. En dan kunnen u en ik ook meedoen; op een boot, vlot, opblaasding, of in de Dode Zee of in floatcabines waarbij u zich, ogen sluitend, even van de wereld waant en u uw spieren alle rust kan gunnen.

Want dat doet zweven met ons. Het maakt alles lichtvoetig en luchtig. Het creëert ruimte en biedt andere perspectieven. Het doet loskomen van de grond. Zowel fysiek als mentaal. Zwevende voorwerpen verwonderen. Terecht, want meestal incorporeren ze automatisch vernuftige bevestigingssystemen.

Ik ben groot voorstander van zwevend meubilair zonder dat het een adagium is. Je kunt er de klant zeer creatieve en vooral out of the box oplossingen mee aanreiken. Die leiden telkens tot blij verraste gezichten. Meest voor de hand liggend zijn de zwevende boekenplanken. Een kassucces van Ikea. Een volgende stap is een zwevend bureaublad. Eenvoudig wanneer dit over de lengtezijde tegen de muur wordt bevestigd, al iets mysterieuzer als volwaardig bureau bijna loskomend van de muur.

Echt interessant wordt het in een ruimere context. Een zwevende zitbank, doorgetrokken in een hangende muur of zwevende plafondconstructie. Het geeft dimensionaliteit aan de ruimte en tegelijkertijd functionaliteit. De ruimte blijft doorlopend en is tegelijk onderbroken. Het is vrolijk en speels én handig in gebruik en onderhoud. Hetzelfde met hangmeubels: zij het in de keuken, een medische praktijk, speelkamer, badkamer of inkomhal. Dit alles in combinatie met onverwacht materiaal (houtnerf bijvoorbeeld) of wat kleureffecten en de sfeer is onmiddellijk gezet. Ik ben fan. Al hoeft het niet natuurlijk niet te zot. We gaan niet zweven om te zweven.

*Zweefhuis in Oekraïne, onbekend architect?

1° hangbureau/kantoor door VS interieurarchitecten

2° dokterspraktijk/wachtzaal zwevende plafondconstructie/bureau/bank door VS interieurarchitecten

3° zwevende dubbele kast, opgehangen aan plafond door VS interieurarchitecten - foto liesbet goetschalckx

3° zwevende dubbele kast, opgehangen aan plafond door VS interieurarchitecten foto liesbet goetschalckx

[/caption] 

4° opberg zweefmeubel bekleed met visgraatparket door VS interieurarchitecten - foto liesbet goetschalckx

5° zweefkast door VS interieurarchitecten - foto luc roymans

6° apple/zweefbureau door VS interieurarchitecten - foto luc roymans

7° oogartsen zweefpraktijk (ts muur en betonnen paal) door VS interieurarchitecten - foto luc roymans

8° zweefspiegellavabo door VS interieurarchitecten - foto liesbet goetschalckx

13/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?