Zo vlieg jij als een speer door je lenteschoonmaak heen: 5 tips

lenteschoonmaak prent: schoonmaakmiddelen voor bloemige achtergrond

We hebben er even op moeten wachten, maar het is eindelijk zover: de lente is hier! Tijd om die donkere winter uit huis te jagen en de zon binnen te laten. En dat kan niets anders betekenen dan… juist ja: de lenteschoonmaak! Zie je wat op tegen dat werkje? Dankzij deze 5 tips vlieg jij er als een speer doorheen!

Tip 1: Bereid je mentaal voor op de lenteschoonmaak

Het klinkt zo logisch, maar jezelf mentaal voorbereiden is echt wel een belangrijke stap in de lenteschoonmaak! Doe je dat niet, durf je misschien halverwege wel eens opgeven. Stip dus verschillende data aan in je agenda en plan in welke kamers je wanneer gaat doen. Als je meerdere dagen uitrekt voor je lenteschoonmaak, heb je elke dag nog enkele uurtjes vrij voor ontspanning. Work hard, play hard, toch? ;-)

vader stofzuigt woonkamer met dochter en zoon
Gedeelde smart is halve smart :-).

Tip 2: Werk van boven naar beneden

Deze tip geldt zowel voor je hele huis als kamer per kamer: werk van boven naar beneden! Begin op zolder op de bovenste verdieping, ga via de badkamer naar de leefruimtes, en eindig onderaan in de kelder.

Maar ook in de verschillende kamers begin je met het plafond. Er zal immers altijd stof en ander vuil naar beneden vallen, dat je op het einde gemakkelijk stofzuigt. Boen je eerst de vloer, valt al dat vuil op je propere grond. En dubbel werk, dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden!

Schoonmaakspullen op de trap voor lenteschoonmaak
Begin op de bovenste verdieping en werk zo kamer per kamer naar beneden af.

Tip 3: Denk aan de details

Kasten afstoffen, de vloer met nat doen, de ramen kuisen, etc., de standaard taken ken je ondertussen wel uit het hoofd. Maar bij een lenteschoonmaak zit het hem in de details! Denk daarbij aan…

  • je diepvries ontdooien. Wist je dat je door de ijslagen weg te schrapen, je energieverbruik met wel 10% per 2 millimeter ijs daalt?!
  • je matras omdraaien.
  • je gordijnen en tapijten wassen.
  • je badkamer ontkalken.

Alleen zo jaag je de winter pas echt weg uit huis.

Tip 4: Kuis je kasten uit voor een extra grondige lenteschoonmaak

Wanneer je woning echt helemaal spik en span aanvoelt? Als je de kasten opentrekt en ook daar alleen maar orde ziet! Bovendien gooi je zo de winter bijna letterlijk de deur uit.

Vervallen producten uit de keukenkasten

Let maar op: je gaat verbaast zijn over hoeveel vervallen producten zich in je keukenkasten verstoppen. Maak wat plaats door die meteen de vuilbak in te gooien. Dat geldt trouwens niet alleen voor je gewone keukenkasten, maar ook voor je koelkast. Wanneer de kasten leeg zijn, ga je even met de vod over de schappen en zet je de rest van de producten terug. Wedden dat je kast er een heel pak ordelijker uitziet?

Ongedragen kledij uit de kleerkasten

opgeplooid t-shirt wordt in lade gelegd
Dankzij een propere kleerkast heb jij meteen een goed overzicht van al je kledij.

De lente, dat wil zeggen… exit winterkleren, enter zomerkledij! Maak van de wissel gebruik om te selecteren in je zomerse kleren. En wees streng! Een kledingstuk dat je vorige zomer niet hebt gedragen? Dat draag je deze zonnige periode ook niet meer, hoe hard je zelf ook gelooft van wel.

Om de opruim vlot te laten verlopen, maak je het best drie stapels:

  1. kledij die je zelf nog draagt. Die kleren sorteer je mooi terug in de kast.
  2. kleren die volledig afgedragen zijn. Die kieper je recht de vuilbak in.
  3. kledij die je niet meer draagt, maar waar je wel iemand anders een plezier mee kunt doen. Doe die kleren naar de lokale kringloopwinkel of verkoop ze op een rommelmarktje.

Tip 5: Beloon jezelf na de lenteschoonmaak

Zowel tijdens als na de lenteschoonmaak moet je jezelf natuurlijk belonen! Zet tijdens de kuis bijvoorbeeld je favoriete afspeellijst op. Zo wordt die schoonmaaksessie zelfs een leuke dans- of meezingsessie. Las regelmatig een koffiepauze in en trakteer jezelf na afloop op een goede film, een ontspannend bad of een heerlijk dessertje. Je hebt het verdiend!

vrouw zit op haar knieën, houdt mop vast als gitaar, hoofdtelefoon op
Met je favoriete nummer op de achtergrond gaat die lenteschoonmaak eens zo snel voorbij!

Toch geen zin om tijd en energie in de lenteschoonmaak te steken? Dan kun je uiteraard ook een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen: dat bedrijf doet het werk voor jou. Zonder ook maar één vinger uit te steken geniet jij van een proper, zomerklaar huis!

28/03/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?