Je (eerste) woonkamer inrichten als een pro

Hoera! Je hebt zonet de sleutels van je nieuwe woning ontvangen en zit ongetwijfeld boordevol ideeën voor de inrichting. Pinterest en Instagram zijn je vaste adresjes en ook de interieurmagazines hebben geen geheimen meer voor jou? Dan geven wij enkele tips om al je ideeën te bundelen in de woonkamer inrichting.

Een gezellige en praktische indeling

Je woonkamer zal heel wat functies vervullen: luieren op de bank, het hosten van gezellige feestjes, tv kijken met het gezin, … Bij de indeling moet je goed in het achterhoofd houden waarvoor je woonkamer zal dienen en wat je daarvoor nodig hebt. Denk daarbij aan de verlichting en meubels zodat deze perfect afgestemd zijn op alle functies.

Eens je een lijstje van wat er allemaal kan en zal gebeuren in de woonkamer, kan je daarmee een lijst maken. Enkele vragen die je jezelf kan stellen:

  • zal de woonkamer ook dienst doen als thuiskantoor,
  • bevindt de eetruimte zich in de woonkamer,
  • hoeveel personen kan ik een plaatsje aanbieden,
  • zal er af en toe een feestje plaatsvinden in de woonkamer,
  • zal de woonkamer ook dienst doen als home cinema kamer,

De antwoorden op die vragen helpen je om een lijstje op te stellen van essentials voor de woonkamer inrichting: een bureau, basisverlichting, sfeerverlichting en werkverlichting, een witte muur om de beamer op te richten of een plaatsje waar het projectiescherm gehangen kan worden, een grote hoekzetel waar minstens zes personen in kunnen zitten, …

Tot slot teken je een plannetje uit waarop je alles aanduidt:

  • zaken die je niet kan verplaatsen zoals ramen, deuren en de open haard,
  • de meubels,
  • alle lampen en stopcontacten,

Houd er rekening mee dat er in de huiskamer veel passage is. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte is om vlot door de woonkamer te wandelen.

Tip: maak gebruik van een interieurapp waarmee je op je tablet of computer een plattegrond van je interieur kan maken.

Kleur brengt sfeer

Wie ooit al zijn hele huis geschilderd heeft, weet dat enkele potten verf een aardige hap uit je budget kunnen nemen. Op Pinterest en Instagram zien we vaak heel wat indrukwekkende muurschilderingen en knappe verfeffecten voorbijkomen. Je hoeft echter geen honderden euro’s te investeren in verf om meer kleur in huis te halen.

Muurstickers respecteren je budget en voegen een unieke toets toe aan je interieur Je hebt werkelijk een eindeloze keuze aan motieven en patronen, foto’s, kleuren, figuren, enzovoort. Zo kan je de stijl van je muurstickers matchen met je interieur.

Daarnaast zijn je meubelen en decoratie de uitgelezen manier om hier en daar een kleuraccent te leggen. Wees origineel en geef een saaie stoel een hip tintje of gooi een kleurrijke plaid en enkele vrolijke sierkussens in de zetel. Oh ja, vergeet je muurdecoratie niet! Enkele kleurrijke kaders met inspirerende quotes: good vibes!

Tip: je woonkamer live in iedere kleur bekijken? Maak dan gebruik van de Levis Visualizer app en ontdek de perfecte kleur voor je woonkamer.

Bespaar geld en ‘Do it yourself’!

Bij Homeproved houden we van alles wat DIY is. De ontelbare DIY-tips die je op het web vindt, laten je toe om voor enkele euro’s je huiskamer aan te kleden. Zo zijn we absolute fans van de DIY-tips met paletten. Met paletten kan je werkelijk alles maken: van zetels tot kasten en (salon)tafels. We hebben alvast enkele creatieve tips voor je verzameld:

Maar je kan ook heel wat besparen door oude meubels – die je al had of van je (groot)ouders gekregen hebt – een compleet nieuwe look te geven. Zetels en stoelen pimp je met een fleurige hoes, houten meubels kan je van een nieuw likje verf voorzien en zelfs een saai tapijt kan je opwaarderen met verf! Onderstaand meubel werd in een tweedehandswinkel gekocht, voorzien van nieuw beslag en een leuk kleurtje:

Foto: Visual Heart / Nicole Phillips

Meer inspiratie en tips voor originele kleuren in de woonkamer? Ontdek dan onze 5 verftechnieken voor doe-het-zelvers

27/07/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?