Muurdecoratie in de woonkamer: Van lege muur tot blikvanger in 4 stappen

muurdecoratie variatie

Of je nu net verhuisd bent of al jaren in hetzelfde huis woont: op een dag valt je oog erop. Die lege witte muur achter de zetel. Stof tot nadenken, want wat doe je daar nu mee? Er zijn immers talloze mogelijkheden voor de muurdecoratie in je woonkamer. Wij loodsen je door het proces van lege muur tot blikvanger. Of hoe je met wanddecoratie een Instagramwaardig interieur creëert in 4 eenvoudige stappen.

Stap 1: Geef het tijd

“Tijd brengt raad.” Het mag dan een oud spreekwoord zijn, het is wel de waarheid. Begin dus nog niet met gaten in je muur te boren, want een accentkleur op je muur kan al een wereld van verschil betekenen. Geef het een paar maanden tijd en laat je ideetjes stilletjesaan groeien. Wat je in tussentijd best doet? Start met stap 2: het moodboard voor de muurdecoratie in je woonkamer samenstellen!

Stap 2: Verzamel inspiratie

Verzamel al je inspiratie voor je statement wall in een moodboard. Op die manier krijg je een duidelijker zicht op welke thema’s of items jouw voorkeur genieten. Waar je inspiratie vindt? Niet enkel bij Homeproved, maar ook op Pinterest. Of doe het op de old school manier: blader met een schaar in de hand door (woon)tijdschriften en knip alles uit wat je mooi vindt. Kleef alles op een karton, bord of papier en je eigen inspiratiebord is geboren.

Tip: Waarom van je inspiratieboard niet (tijdelijk) de eyecatcher aan je muur maken? Origineel en lekker tegendraads!

Stap 3: Kies je thema(‘s)

Zoveel leuke ideeën… maar welke gaan uiteindelijk jouw muur sieren? Een gouden regel in de wiskunde, maar ook in je interieur, is de regel van 3: probeer je te beperken tot drie items aan je muur. Daarom is het belangrijk om eerst het overheersende thema van je moodboard te bepalen. Want decoreren = thematiseren!

Nog steeds één van onze favorieten: het outdoor thema! Hoe je dit verwerkt in je muurdecoratie? Ga voor een wandplank of wandkast met verschillende plantjes en combineer met natuurlijke materialen. Of durf jij het aan om voor gewaagde jungleprint als behangpapier te kiezen?

muurdecoratie woonkamer planten

Ben jij iemand die graag tijdig van decoratie wisselt? Je kan je muurdecoratie ook pimpen naargelang de tijd van het jaar. Hout en herfstkleuren vind je gewoon in de natuur en zijn heel snel inwisselbaar voor kerstsokjes en lampjes. In het voorjaar maken die dan weer plaats voor bloemen en pastel!

Stap 4: Ga (niet impulsief) aan de slag!

Tijd om je muur onder handen te nemen! Met deze tips ga je niet impulsief te werk:

  • Visualiseren. Leg eerst alles wat je aan de muur wil hangen op de grond. Hangen de items te dicht bij elkaar of moeten sommige decoratiestukken hoger? Op deze manier krijg je een goed beeld van hoe alles er uiteindelijk op je muur zal uitzien.
  • Eerst opbouwen, dan afwerken. Eerst boren en timmeren, dan alles ophangen. Kaders die al vol stof of in de weg hangen voor de volgende? Liever niet!
  • Boren of niet? Wist je dat je je wanddecoratie ook kan bevestigen zonder te boren? Een handige tip als je nog niet helemaal zeker bent en geen onnodige gaten in je muur wil maken.

Zo, nu heb je het strijdplan om van jouw lege, witte muur de eyecatcher van je woning te maken! Wat siert er binnenkort jouw muur?

14/07/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?