Je woonkamer inrichten: vermijd deze veelgemaakte fouten!

woonkamer inrichten

Een woonkamer inrichten: piece of cake, toch? Je poot je zetel neer, hangt je tv tegen de muur, schuift een paar kasten tegen de kant, en klaar … Zo werkt het niet! De inrichting van je huiskamer is een echte kunst; dat zal elke interieurspecialist beamen. Om niet onvoorbereid ten strijde te trekken: lees en leer uit deze veelgemaakte salonflaters.

Kleurloos = zoutloos

De keuken van Martha Stewart willen we het nog vergeven, maar met de woonkamers van mindere goden hebben we ook minder geduld: boe voor wie alles in het beige wil! Minimalisme is géén excuus. Zonder een sprankje kleur wordt een moderne woonkamer algauw een saaie, steriele plek waar niemand graag blijft hangen nadat zijn kop thee op is of zijn favoriete programma’s afgelopen zijn. We vragen niet dat je je hele huis fuchsia schildert, maar hier en daar een kleuraccentje (een kussen, een plaid, …) doet wonderen.

Alles gelijk? Bweik

Een woonkamer waar de tv-kast, de zetels, de bijzettafeltjes en het boekenrek exact bij elkaar passen? Geeuw! Zo’n bandwerksalon blijft niet boeien. Met een toffe mix van stijlen daarentegen kun je je eigen stijl in de verf zetten en echt je stempel drukken op je woning.

Licht komt niet alleen vanuit de hemel

Nog zo’n veelgemaakte fout: enkel in het plafond lichtpunten voorzien. Hallo, reftergevoel. Maar op dat effect mikt wellicht niemand. Nochtans is het makkelijk te omzeilen. Experimenteer met dimmers, sfeerverlichting, staande lampen en kleine lampenkapjes. Gezellig licht komt van verschillende hoogtes en uit verschillende hoeken, dus sluit ook theelichtjes niet uit.

Een te klein tapijtje? Dat vermijd je

Tapijten breken de ruimte en zorgen voor de ‘huis’ in ‘huiskamer’, maar niet als ze te klein zijn. Dan doen ze eerder denken aan het halletje bij de tandarts. Think big is de boodschap, en je vloerkleed mag gerust deels onder je zetel verdwijnen.

Een woonkamerinrichting voor wie je bent (niet voor wie je wil zijn)

Een piano in de woonkamer ziet er zo cool uit! Correct. En een grote boekenkast heeft zoveel uitstraling! Ook correct. Maar als je geen noot kunt spelen en nooit een letter leest, staan die dingen gewoon in de weg. Je ontvangt graag vrienden? Dan ga je toch gewoon voor een lekker lange livingtafel. Kijk je graag tv? Dan bouw je je woonkamer schaamteloos op rond het televisietoestel. Kortom: stem je keuzes af op jouw levensstijl, en wees eerlijk!

 

 

23/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?