Er hangt een fiets in de kast…

André Van Duin zong het al in het begin van de jaren ’80. “Er staat een paard in de gang.” Het klonk onrealistisch en daarom ook kolderiek. Toch was Van Duin nog niet zo zot. Tegenwoordig halen mensen massaal hun vervoersmodi binnenskamers. Geen paarden maar wel auto’s, motors en fietsen. Met binnenskamers doelen we niet op een garage. Of het moest een speciaal ontworpen met glazen wand van de woonkamer afgebakende ruimte zijn waarachter twee Lamborghini’s prijken. Ze doen het in Singapore, in de Scotts Hamilton Towers op de 30ste verdieping. Met binnenskamers doelen we op de leefruimtes: keuken, woon-, eet-, of slaapkamers.

Centraal in het leven én het interieur

Familie X, moeder, vader en twee zonen zijn gebeten door het fietsvirus. Elk familielid beschikt dan ook over minstens twee tweewielers. Dit werd problematisch, wetende dat ze in een statig herenhuis in het centrum van de stad wonen zonder garage. Binnenkomen was tot voor kort pure chaos. De gang stond en hing vol fietsen. En fietskledij. En moeren, bouten, sleutels, fietsbanden, extra wielen, kettingen, trapassen, pedalen, …

Gewone hangsystemen volstonden niet om aan de nood te voldoen. Het ging simpelweg over te veel fietsen en te veel ‘atelier.’ De oplossing moest drastischer en ingrijpender. Omdat fietsen net een centrale plaats in het leven van deze familie nemen, mocht en kon dat ook.

Een overgedimensioneerde grote en diepe kast van meer dan 1000 kilo, die toch niet log overkomt omdat ze zweeft, bood de oplossing. In de woonkamer. Vervaardigd uit fijnbezaagde (en dus ruwere) eik van 4 mm met getrokken groeven geeft ze de illusie te bestaan uit allemaal verschillende planken. Quod non. Ze wordt gedragen door een metalen constructie die binnenin is weggewerkt en is over heel de lengte van de muur verankerd. Binnenin is er plaats voor 7 fietsen en extra wielen. Onderaan bieden schuiven ruimte voor alle bijhorende gereedschap, onderdelen, helmen en de gehele fietsuitrusting.

Deze kast in de woonkamer bood niet alleen een functionele oplossing, ze staat op dynamische wijze symbool voor de vrijheid van een gepassioneerd fietser. Ze veruitwendigt op een eerlijke manier de hartstocht van de bewoners. Ze plaatst de fiets op een ereschavot. Ze biedt een eerlijke ode aan de hartstocht van de bewoners en hun hang naar design, creatie, zelfexpressie en sportieve levenswijze.


Zaakvoerder Johan Van Staeyen van Van Staeyen Iinterieurarchitecten // columnist/blogger // Like VS Interieurarchitecten op Facebook

29/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?