Wijn bewaren thuis, zo doe je dat!

Wijn bewaren thuis, zo doe je dat!
Heel wat oude huizen hebben nog een oude kelder die heel handig is om wijn te bewaren. Er zijn mensen die nog meer geluk hebben en over een prachtige oude wijnkelder met een gewelfd plafond en stenen muren beschikken. Helaas kennen maar weinigen onder ons dit geluk! Maar dat wil nog niet zeggen dat je jouw goede flessen wijn niet volgens de regels van de kunst zou moeten bewaren! Wijn bewaren, zo doe je dat!

Traditionele wijnkelder & wijn bewaren

Als je over een kelderruimte beschikt of over een kamer die je niet gebruikt (zoals een bijkeuken of een garage), dan volstaat het om enkele aanpassingen te maken! Om jouw wijn in goede omstandigheden te bewaren moet je rekening houden met vier factoren:
  • Constante temperatuur: wetende dat de ideale temperatuur om wijn te bewaren 13°C is, moet je ervoor zorgen dat de kamertemperatuur altijd 8 tot 18 °C bedraagt. Vooraleer je jouw wijnkelder inrichten gaat, neem je best ’s ochtends en ’s avonds de temperatuur op en zorg je dat deze niet te veel varieert. Als dit toch het geval is, kan je proberen om temperatuurschommelingen te controleren door sommige delen van de ruimte te isoleren (zoals de buizen voor warm water), of door een chauffagesysteem of klimatisatie te installeren.
  • Vochtigheid: de ideale vochtigheidsgraad voor wijnkelders is 70%. Om deze te optimaliseren, kan je de bodem van jouw toekomstige wijnkelder bedekken met klei of grind. Wanneer de vochtigheidsgraad van jouw ruimte laag is, kan je de bodem gewoon een beetje gieten. Let op: de vochtigheidsgraad mag niet te hoog zijn! Is dit wel het geval, dan kan je een bouwdroger of een zak kalk in de hoek van de ruimte plaatsen.
  • Lichte en indirecte verluchting: een heel belangrijk aspect bij wijn bewaren is jouw kelder verluchten! Zo vermijd je de vorming van schimmels en verdufte geuren die de smaak van jouw wijnen zouden kunnen aantasten. Als de kamer niet voldoende verlucht is, plaats dan een afzuigkap.
  • Licht: bewaar jouw wijnflessen op een donkere plek, want lichtstralen tasten de tannines aan. Dek dus alle plekken die licht doorlaten af.
Als je deze vier elementen respecteert, kan je rekken of kastjes plaatsen om jouw wijnflessen op te bergen. Je kan best kiezen voor kasten in metaal of steen. Als je voor hout kiest, moet je er zeker van zijn dat deze houtsoort tegen de vochtigheid kan! Let op: laat jouw flessen wijn niet in kartonnen dozen zitten, want karton en vocht vormen geen goede combinatie!

Thuis een wijnkelder bouwen

Beschik je niet over een kelder, noch over een extra ruimte? Dan kan je de grove middelen inschakelen en in een tot twee weken een wijnkelder graven bij jou thuis. Maar let wel op: een wijnkelder maken, je kan het niet zomaar improviseren, je kan beter professionals inschakelen! Hoe werkt het? Het keldergat wordt op de gewenste plaats gegraven (onder de keuken, in de tuin,…), de gegraven ruimte wordt afgedicht met een folie en vervolgens worden de nodige verluchtingsbuizen, een trap, wijnrekken en een waterdichte afsluiting geplaatst.

Wijnkast

Wijnkasten vormen een makkelijke en efficiënte oplossing, die echter ook wat minder opbergruimte bieden. Als je weinig wijnflessen bezit en als je ervan houdt om regelmatig wijnen te proeven, dan volstaat een wijnklimaatkast die op temperatuur gehouden wordt. Als je daarentegen verkiest om jouw wijnen te laten liggen, dan kan je beter investeren in een bewaarkast. Waar vind je een wijnkoelkast? Je vindt ze makkelijk in elektro speciaalzaken of bij sommeliers. [gallery include="9410, 9407, 9405, 9403, 9402, 9399, 9398, 9397, 9396, 9395, 9394, 9393, 9392, 9391"]