Wie bepaalt de stijl van je interieur inrichting?

In een vorig artikel (“Interieur inrichten met de kleurenleer & moodboards“) vertelde Arnold Fontijn over theorieën die hij gebruikt voor zijn interieurontwerpen. Er zijn twee theoriën die hij gebruikt. Eén daarvan is de innerlijke voorkeur voor kleur. De andere is de innerlijke voorkeur voor stijl of lichaamsbouw.

Velen vragen zich waarschijnlijk af: “wat heeft mijn lichaamsbouw te maken met de stijl van inrichten van mijn droomwoning.” Arnold Fontijn licht het graag even voor u toe…

Rechte of ronde lichaamsbouw? Het bepaalt je interieur inrichting!

Het viel Ada Nijman, dé kleurengoeroe van ImageProof in Haarlem, tijdens haar werk als imageconsultant op dat het aantal rechte en ronde zones aan je lijf bepalend zijn voor je voorkeur voor rechte of ronde vormen op allerlei gebieden. En dan bedoelen we niet het ronde buikje of de brede heupen. Zeker niet; we kijken bijvoorbeeld naar hoe de schouders lopen, de schouderbladen, de rug etc.

Bij een extreem rechte lichaamsbouw past een minimalistische inrichting met materialen als glas, hout en metaal. De bank is van strakke stof zonder reliëf of van leer. Bovendien zijn de kussens stevig. Het rechte(re) type houdt niet van te veel kussentjes. Recht is ook gevoelig voor symmetrie en alles staat of ligt uitgelijnd recht.

Het ronde type gaat daarbij meer voor sierlijke ronde vormen en soepel vallende stoffen. Het mag allemaal wat romantischer, een reliëf of werkje hebben. Het staat ook vaak wat voller met kleine leuke accessoires hier en daar.

Ga maar eens bij u zelf na of dit klopt!

De stijl en sfeer van je interieur bepalen

Ook bij het bepalen van de stijl en sfeer van de inrichting kiezen we dus vaak niet voor onszelf. We laten interieurtrends en anderen dit voor ons bepalen, terwijl we een plek om te wonen of werken wel erg belangrijk vinden en er dus toch graag onszelf in herkennen. Het dient als een thuisbasis, een plek waar je jezelf letterlijk en figuurlijk ‘thuis’ wilt voelen.

Natuurlijk heeft een partner ook een mening, smaak en zijn eigen innerlijke voorkeur. Soms bepaalt ook de aanwezigheid van kinderen mee de inrichting. Daarbij komt natuurlijk ook dat de woning/ruimte bepalend is en moeten we ook nagaan hoe het zit met de lichtval: hoe groot zijn de ramen en op welke plek zitten de deuren en ramen?

Maak daarvoor gebruik van een interieurontwerper. Die kan de oplossingen bedenken voor de verschillende voorkeuren van stijlen. Die kan door zijn kennis u ook vertellen wat de beste indeling is voor een ruimte en weet hoe de kleuren er bij een bepaalde lichtinval zullen uitzien. Zorg er voor dat hij dat doet op basis van wat jij/jullie mooi vindt/vinden!

Als interieurontwerper kijk ik dus vooral naar de mensen met wie ik te maken heb. Wat vertellen hun lichamelijke kenmerken mij en op basis daarvan maak ik een interieurontwerp op. Dus niet op basis van de (interieur)trends of wat in de mode is, ook niet wat ik als interieurontwerper zelf heel mooi vindt, maar wat ú echt mooi vindt!

Over de auteur:

Arnold Fontijn helpt je als interieurontwerper bij het inrichten van jouw droominterieur. Hiervoor gebruikt hij verschillende technieken waaronder de kleurenleer, het samenstellen van moodboards enzovoort om tot het interieur te komen dat volledig bij jouw behoeften en smaak past. Door zijn jarenlange kennis en ervaring op gebied van sfeer, styling en inrichting van het totale interieur maakt Arnold je bewust van de verschillende mogelijkheden.

Contacteer Arnold via zijn website of via mail voor interieuradvies.

06/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?