Zo blijf je verliefd op je vloer: parketonderhoud in 4 stappen

parketonderhoud dweil moderne woning

Ook helemaal verliefd op die zachte, warme uitstraling van jouw parketvloer? Terecht! Zorg ervoor dat je nog lang van die prachtige vloer kunt genieten dankzij regelmatig parketonderhoud. Hoe je die houten vloer in topconditie houdt, lees je hier!

Stap 1: een beschermende toplaag

Wil je dat je parketvloer jarenlang meegaat? Vergeet dan reeds bij de plaatsing niet om een toplaag aan te brengen. Dankzij een geboende, geverniste of geoliede toplaag is je vloer beter beschermd tegen vuil en stof. Je onderhoud wordt dus een pak gemakkelijker! Voor welke beschermingslaag kies jij het beste?

Boenen: mooier met de jaren

Een geboende parketvloer ziet er heel natuurlijk uit. Met de jaren wordt die zelfs mooier en mooier! Het nadeel? Boenen is van de drie toplagen het minst bestand tegen vlekken.

Vernissen: voor veelgebruikte ruimtes

Een geverniste vloer is dan weer het meest onderhoudsvriendelijk: gevernist parket is daarom erg populair in veelgebruikte ruimtes zoals de keuken of de woonkamer. Liever geen glanzende vloer? Geen zorgen: er zijn ook matte varianten vernis verkrijgbaar!

Oliën: donker & natuurlijk

Een geoliede parketvloer behoudt zijn prachtige, natuurlijke print, maar kleurt wel wat donkerder. Je vloer krijgt zo heel wat meer karakter. Daarnaast vallen kleine beschadigingen minder hard op!

parketvloer woonkamer
Creëer een warme uitstraling voor jouw woonkamer dankzij parket!

Stap 2: dagelijks parketonderhoud

En wat met het dagelijkse onderhoud van je pakket? Let op de volgende zaken:

  • Iets gemorst? Kuis het meteen op. Anders loop je het risico dat de vlek in de vloer trekt en blijvende plekken maakt.
  • Kleef beschermviltjes onder je meubels. Zo maken de poten geen krassen.
  • Leg een deurmat bij elke buitendeur. Dat houdt al heel wat vuil en stof tegen zodat jij een stuk minder hoeft te poetsen!

Tip: Wil je wel de look & feel van parket, maar kijk je op tegen het onderhoud? Ga dan voor keramisch parket!

Stap 3: wekelijkse reiniging

parketvloer wordt gestofzuigd door iemand op blote voeten
Stofzuig je parketvloer wekelijks, zo krijgen vuil en stof geen kans om schade aan te richten!

Of je nu een geverniste, geboende of geoliede parketvloer hebt: net zoals bij een tegelvloer is een wekelijkse reiniging nodig. Stofzuig regelmatig: vuildeeltjes die achterblijven, hebben een schurend effect. En dat geeft strepen en krassen!

Ook wekelijks dweilen is aangeraden. Let op: gebruik altijd een gespecialiseerd reinigingsproduct! De chemische producten in klassieke schoonmaakmiddelen kunnen schade berokkenen aan je geliefde parketvloer.

Stap 4: jaarlijkse reiniging

In tegenstelling tot bij andere vloersoorten, is het heel belangrijk dat je een parketvloer minimum eenmaal per jaar zeer grondig laat reinigen. Zo blijft je vloer er langer als nieuw uitzien. Ga bij het jaarlijkse parketonderhoud als volgt te werk:

  1. Meng water met een intensieve houtreiniger, specifiek voor jouw parketvloer.
  2. Schrob al het vuil weg met een zachte schuurborstel.
  3. Dweil de vloer daarna nog even met zuiver water.
  4. Laat je vloer drogen en breng een nieuwe toplaag (boenwas, vernis of olie) aan.
Keuken parket parketvloer
Je parketvloer gaat jarenlang mee dankzij het juiste onderhoud.

Geen zin in al dat werk? Schakel dan een professionele vakman in. Dankzij zijn onderhoudscontract komt hij meerdere keren per jaar langs en dalen de kosten per onderhoudsbeurt. Zo geniet jij nog jarenlang van jouw parketvloer!

17/02/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

L
Leon

Leuk jouw tips om vloeren schoon te houden. Het is iets dat men niet om de haverklap kan vernieuwen dus dan is het enorm van belang om het goed te verzorgen. Wat natuurlijk ook meespeelt is de duurzaamheid en kwaliteit van het parket. https://www.onlineparketshop.nl/