Tips & tricks om je woonkamer in te richten

woonkamer inrichten tip

Na tien of misschien wel twintig jaar in je huis gewoond te hebben, kom je onvermijdelijk op een punt waarop je vaststelt dat je interieur aan een update toe is. Misschien vond je die gordijnen oprecht mooi in 1996, maar in 2016 zijn ze hopeloos uit de mode. Hoog tijd om je woonkamer een facelift te geven. Maar hoe doe je dat precies?

Duidelijk stappenplan

Bij de inrichting van een woonkamer is een weloverwogen en georganiseerde aanpak een must. Met een duidelijk plan kom je al een heel eind. Dit zijn enkele vragen waarop je zeker een antwoord moet hebben:

  • Welke interieurstijl verkies je? Doe inspiratie op via het internet (hier zit je alvast goed!) of via tijdschriften.
  • Wat is de beschikbare oppervlakte? Wat zijn je opties voor de ruimte-indeling?
  • Hoe intensief wordt de ruimte benut? Deze vraag is vooral van belang voor de keuze van je vloerbekleding.
  • Hoe zit het met de lichtinval?

Deze factoren zijn bepalend voor de inrichting van je woonkamer. Terwijl je graag veel daglicht wil aan de eettafel, is overvloedig licht geen voordeel in de tv-hoek. En een tapijt is misschien leuk in de zithoek, maar op plaatsen met veel passage wil je toch vooral een oerdegelijke en onderhoudsvriendelijke vloer, zoals vinyl of laminaat.

woonkamer inrichten tip

Vergeet je persoonlijke toets niet!

Of je nu kiest voor een klassieke, landelijke, moderne of retro stijl in je woonkamer, zonder persoonlijke inbreng is elke stijl al snel ‘steriel’. Lijkt je interieur recht uit een interieurmagazine te komen? Nogal saai, niet? Je interieur – en zeker je woonkamer! – moet er vooral leuk, persoonlijk en uniek uitzien. Voeg een frivole kleur, een opvallende eenzit of een originele fotomuur toe om van je woonkamer een gezellige ruimte te maken waar je met plezier vertoeft.

Welke vloerbekleding in je woonkamer?

Voor de keuze van de vloerbedekking in je huiskamer hou je rekening met drie elementen:

  • uitstraling en stijl,
  • degelijkheid en slijtvastheid,
  • onderhoudsgemak.

Parket en laminaat komen zowel in klassieke als moderne interieurs terug. Ze hebben een warmere uitstraling dan keramische tegels en zijn net zo degelijk. Bovendien is laminaat net zo onderhoudsvriendelijk. Ook vinyl is een optie in de woonkamer, want hiermee kun je de looks van je vloer honderd procent zelf bepalen. Vinyl bestaat namelijk in alle mogelijke uitvoeringen en dessins: van abstracte patronen tot een authentieke houtlook!

 

03/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?