Zo maak je van je winkelinrichting gegarandeerd een klinkend succes

winkelinrichting

Een winkel is niet zomaar een plek waar een handelaar koopwaren aanbiedt aan consumenten. Winkels zijn belevingsplaatsen. Winkelaars moeten zich er thuis voelen. De winkelinrichting sluit idealiter naadloos aan bij de uitstraling van de producten én bij je doelpubliek. Daarnaast is het belangrijk dat de winkelinrichting duidelijk is, zodat je klanten makkelijk hun weg vinden naar de juiste afdeling of het juiste winkelrek. Wil je nog tips? Lees dan zeker verder!

De etalage

Elke ondernemer of handelaar kan rekenen op een schare trouw cliënteel, maar je moet natuurlijk ook nieuwe klanten binnenhalen. Precies daarom is het cruciaal dat je gevel, ingang en etalage aantrekkelijk en uitnodigend zijn. Hoe je het ook aanpakt, hou er rekening mee dat klanten graag van op de straat in je winkel kunnen kijken. Maak je etalage dus niet volledig dicht en zorg ervoor dat je winkel altijd goed verlicht is.

Sfeer scheppen

Diezelfde verlichting is ook van belang om het shoppers makkelijk te maken om de juiste spullen uit te kiezen. Toch kun je in bepaalde gevallen – met het oog op een welbepaalde sfeer – ook opteren voor zachtere verlichting. Sfeer scheppen is echter geen sinecure. Je moet tientallen elementen perfect op elkaar afstemmen om de juiste sfeer te creëren: van winkelrekken en toonbanken over wand- en vloerbekleding tot achtergrondmuziek. Wie jongeren wil aanspreken, kiest beter voor donkere vloeren, harde muziek en kleurrijke displays, terwijl je andere doelgroepen beter bereikt met een lichte, open en minimalistische winkelinrichting.

Verschillende zones in je winkel

Als je het goed aanpakt, krijgt je winkel een herkenbare huisstijl. Dat betekent echter niet dat je de hele winkelruimte op een en dezelfde manier moet aankleden. Differentieer gerust! Verschillende zones – bijvoorbeeld gemarkeerd aan de hand van een andere winkelvloer – helpen je klanten om zich te oriënteren en verschillende productgamma’s of afdelingen te herkennen.

Een voorbeeldje: in een kruidenierszaak is een neutrale linoleumvloer de beste keuze voor het merendeel van de winkelruimte, behalve misschien het gangpad met biologische producten, dat je kunt aangeven met parket of laminaat.

De praktische kant van winkelinrichting

Maar winkelrichting is uiteraard niet louter een esthetische kwestie. Misschien wel dé belangrijkste tip voor een geslaagde winkelinrichting: denk aan het onderhoud. Kies altijd meubelen, displays en materialen die weinig onderhoud vergen en lang meegaan. Hou ook rekening met de gebruiksintensiteit!

Ontdek al onze duurzame vloeroplossingen voor winkels en warenhuizen.

 

14/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?