Welke vloer voor je woonkamer: een strakke gietvloer of sfeervolle parketvloer?

woonkamer parket

Op zoek naar een vloer voor in je woonkamer? Dat is geen onbelangrijke keuze, want vloerbedekking is allesbepalend voor de uitstraling van je living. Ga je voor iets moderns? Of liever de nostalgische tour op met een vintage touch? Wij lichten alvast twee mogelijkheden toe: de strakke gietvloer versus de karaktervolle parketvloer.

Gietvloer als eye-catcher

gietvloer in woonkamerGietvloeren waren vroeger vooral terug te vinden in industriële omgevingen. Denk hierbij aan showrooms, horecazaken of fabrieken. Het sterke en vloeistofdichte karakter van dit soort vloer heeft hier alles mee te maken.

Maar door het naadloze karakter en de strakke look past een gietvloer ook perfect binnen de symfonie van een modern(e) interieur. Ook in particuliere woningen, zie je hem dus meer en meer opduiken. Dit soort vloerbedekking is bovendien ook ideaal voor wie niet van van schoonmaken houdt: stof en vuil wordt afgestoten waardoor het een erg onderhoudsvriendelijke vloer is.

Tip: Heb je last van allergieën, is een gietvloer een uiterst hygiënische oplossing.

Een gietvloer is trouwens niet enkel mogelijk in een nieuwbouwwoning, maar ook bij renovaties zie je hem vaak gebruikt worden. De enige voorwaarde is dat de ondergrond vlak, ruw en stabiel is. Is dat zo, kan de gietvloer simpelweg bovenop de bestaande vloer worden geplaatst.

De exacte look hangt dan weer af van het gekozen materiaal: ga voor een epoxyvloer of eentje uit PUR als je een ultrastrak effect nastreeft, en kies voor een steentapijt als je van een ruwer effect houdt.

Parketvloer brengt warmte in de woonkamer

parketvloer in de woonkamer

En dan is er nog de boezemvriend van elke huiskamer: de parketvloer. De warme uitstraling weet nog steeds erg veel mensen te charmeren. Vooral het feit dat het aangenaam aanvoelt om met je blote voeten over dit soort vloer te wandelen blijft velen over de streep trekken. En parketvloer is ook te combineren met vloerverwarming: lopen over je verwarmde houten vloer kan een echte verslaving worden tijdens de koude wintermaanden. Een match made in heaven dus voor de koukleumen onder ons!

Nog een attractief kantje is de levensduur van parket, die samenhangt met de dikte. Mits goed onderhoud zou een toplaag van 2mm makkelijk 15 kaarsjes moeten kunnen uitblazen. Een parketvloer met een 4 tot 6mm toplaag kan zeker 40 levensjaren mee. Het onderhoud van parket daarentegen vergt wat meer tijd dan bij een gietvloer.

Aan jou dus de keuze: ga je voor onderhoudsgemak, verkies je het sfeeraspect?

20/08/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?