Voegen schoonmaken: meer dan een kwestie van hygiëne

Voegen schoonmaken badkamer

Een broodje gezond en een muur- of vloertegel hebben op het eerste gezicht maar weinig met elkaar gemeen. Toch geldt voor beide: wat ertussen zit, télt. Tegelvoegen moeten goed onderhouden worden. Niet alleen zijn vuile voegen onhygiënisch; ze bederven ook het uitzicht van je blinkende badkamer. Sluit je ogen niet langer voor dit probleem, want met onze tips is voegen schoonmaken zo gebeurd!

Azijn: eerste hulp bij voegen schoonmaken

Tegelvoegen schoonmakenVoegen reinigen is niet het leukste werkje, dus je maakt het jezelf maar beter zo makkelijk mogelijk. Als je je badkamertegels aanpakt, betekent dit dat je flacons, douchecrèmes en washandjes uit de weg moet leggen. Vul vervolgens een lege plantenspuit met schoonmaakazijn en verstuif het goedje over het volledige tegeloppervlak. De azijn lost kalk en vet op, maar je moet het wel z’n tijd geven. Laat het product daarom 15 tot 30 minuten intrekken.

Neem er een schuursponsje bij en wrijf met de gele kant de tegels schoon. De groene zijde van de spons lijkt misschien efficiënter, maar ze kan afgeven. Spoel goed na met warm water, en klaar.

Grovere middelen om je tegelvoegen te reinigen

Vuile voegenBlijken je voegen te ver heen om nog te redden met schoonmaakazijn? Maak voor het hardnekkigste vuil een crème van twee lepels groene zeep en acht lepels baksoda. Deze ingrediënten zijn perfecte ontvetters, die door hun korrelige structuur nog net iets vuilere tegelvoegen aankunnen.

Gedaan met gele of grauwe tegelvoegen

Klaar met voegen schoonmaken en toch niet helemaal tevreden met het resultaat? Het kan namelijk zijn dat je wel van het vuil verlost bent, maar dat de voegen hun witte kleur niet meteen terugkrijgen. Om dit effect af te dwingen, kun je een tandenborstel in onverdunde chloor dopen en hiermee je tegelvoegen schoonschuren. Laat de chloor een kwartiertje intrekken en spoel goed na met water. En daarna? Spring meteen in die propere douche of neem een welverdiend bad!

 

14/10/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?