Vloerverwarming leggen? Kies de juiste vloersoort

Vloerverwarming leggen? Kies de juiste vloersoort
Vloerverwarming staat voor puur comfort. Wat velen niet weten, is dat het ook besparend werkt. Zowel op vlak van energie als op vlak van ruimte. Je moet immers geen radiatoren plaatsen die heel wat ruimte innemen. Jammer genoeg kan je het niet met iedere vloersoort combineren. Welke vloeren geschikt zijn, lees je hier.

Vloerverwarming onder je parketvloer?

Parket en vloerverwarming worden zelden in één adem genoemd. Velen denken dan ook dat de aspecten van een natuurlijk materiaal als hout niet te verzoenen zijn met vloerverwarming. Niets is minder waar: je kan parket wel degelijk combineren met vloerverwarming maar er zijn wel enkele aandachtspunten:
  • Parket met een hoge densiteit en stabiliteit, maar een beperkte dikte geeft het beste resultaat.
  • Zorg dat de planken rechtstreeks contact hebben met de ondergrond en laat ze dus verlijmen op de ondervloer. We raden je daarom aan om te kiezen voor een elektrisch vloerverwarmingsysteem.
  • Stel een maximum van 27°C in om uitdroging te vermijden.
  • Tijdens de winter draaien we de verwarming wat hoger waardoor het hout uitdroogt. Dit kan voor barsten en naden in de planken zorgen.
  • Kies voor houtsoorten die minder of amper gevoelig zijn aan temperatuurschommelingen. Vermijd beuk en esdoorn en kies eerder voor eik of teak.
  • Meerlagenparket heeft als voordeel dat het minder werkt en leent zich dus uitstekend tot de combinatie met vloerverwarming.

elektrische vloerverwarming leggen vinylvloerCombineren met vinyl, linoleum of tegels?

Tegelvloeren lenen zich het best voor vloerverwarming. Met een stevige tegel en de nodige uitzetvoegen zit je altijd goed. Wat betreft vinyl, linoleum, laminaat of kurk zijn er wel enkele aandachtspunten die je in acht moet houden:
  • de materiaaleigenschappen vertellen je meteen of een vloer al dan niet geschikt is voor vloerverwarming. Twijfel je? Vraag dan advies bij de verkoper of fabrikant;
  • kies steeds voor een antistatische vloerbekleding met een geringe dikte. Des te dikker je vloer, des te minder warmte er kan opstijgen. Een dunne vloer zorgt voor een betere geleiding waardoor de warmte zich beter en sneller over de ruimte verspreidt. Dat komt je energiefactuur weer ten goede! Bovendien volstaat vloerverwarming in de meeste gevallen en moet je dus niet extra verwarmen met radiatoren. Twee vliegen in één klap!
Vraag steeds raad aan je fabrikant of de verkoper. Hij vertelt je graag meer over de geschikte vloersoorten zodat je optimaal kan genieten van je vloer én je vloerverwarming!