Vloerverwarming in de badkamer: een do of een don't?

Vloerverwarming in de badkamer: een do of een don't?

Ben jij ook iemand die steevast koud(e voeten) heeft? In plaats van een klassieke radiator, zou je dan vloerverwarming in de badkamer kunnen installeren. Het verdeelt de warmte immers gelijk over heel de badkamer, waardoor jij nooit meer kou moet lijden! Maar is het wel altijd zo'n goed idee? Dit moet je over vloerverwarming in de badkamer weten!

Do #1 : Nooit meer koud dankzij perfecte warmtespreiding

Je kent het wel: je stapt je lekker warm bad of lekker warme douche uit, maar dan maken je voeten contact met die ijskoude tegels. Het grote contrast in temperatuur is allesbehalve comfortabel! Vloerverwarming in de badkamer lost dat vervelende probleem voor je op: dankzij de stralingswarmte die overal gelijk verdeeld wordt, hoef jij niet meer te bibberen. Bovendien blijven ook je voeten heerlijk warm op de vloer. Combineer vloerverwarming eventueel met wandverwarming: zo geniet je zowel langs onder als langs opzij van de stralingswarmte, extra heerlijk in bad of in de douche.

Do #2 : Meer plaats in je badkamer

Badkamer met handdoekwarmer
Optioneel wanneer je voor vloerverwarming kiest: een handdoekwarmer.

Een ander groot voordeel van vloerverwarming in de badkamer? De plaatsbesparing! Je hoeft immers nergens radiatoren tegen de muren te plaatsen. Dat betekent een optische vergroting van je badkamer of gewoon meer vrije ruimte voor een extra meubelstuk. Wat je ook met die vrije muur kunt doen, is er een design handdoekwarmer tegen plaatsen. Er gaat toch niets boven een lekker warme handdoek wanneer je dat heet bad of die hete douche moet verlaten! En een leuke tip voor in de winter: leg ook je kleren op de handdoekwarmer. Wedden dat je omkleden niet meer zo erg is?!

Een ander leuk extraatje? Een verwarmde spiegel! Die condenseert niet, waardoor jij meteen na het douchen je haar goed kunt leggen ;-).

Do #3 : Goed nieuws voor je energiefactuur

Blote voeten op laminaatvloer: vloerverwarming in de badkamer
Dankzij vloerverwarming is met blote voeten op de grond staan niet meer onaangenaam!

In de badkamer moet het net een paar graden warmer zijn dan elders in je woning. Een hoge energiefactuur vermijden? Dat doe je met vloerverwarming: die werkt immers op lagere keteltemperaturen, wat wil zeggen dat de thermostaat een graad lager kan staan. En net daar wint vloerverwarming van klassieke verwarming: het rendement ligt veel hoger, en de energiefactuur dus lager. Kortom: investeren in vloerverwarming = besparen op je energiefactuur. Zeker wat de badkamer betreft!

Don't? Nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Toch heeft vloerverwarming een nadeel: het warmt je badkamer trager op dan een klassieke radiator. Je moet dus ruim op voorhand weten wanneer je badkamer de gewenste temperatuur moet bereiken. Een oplossing daarvoor? Elektrische vloerverwarming! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zal dat je energieverbruik niet noodzakelijk de hoogte injagen. Je gebruikt de elektrische verwarming immers alleen maar wanneer je de badkamer écht nodig hebt. Bovendien is ook de installatie heel eenvoudig en daardoor goedkoop: je moet dus een minder grote investering doen dan bij hydraulische vloerverwarming!

Conclusie  - vloerverwarming in de badkamer: do!

Kortom: vloerverwarming plaatsen in de badkamer is vast en zeker een goed idee. Het houdt je badkamer het hele jaar door aangenaam warm zonder je energiefactuur te verhogen. Wat wil een mens nog meer? Meer tips voor verwarming in de badkamer, vind je hier

Tip: van plan om vloerverwarming te laten plaatsen, maar zoek je nog een goede vakman? Raadpleeg dan zeker deze website!